14 mart. 2018 | 23:00

Telefonul dăunează creierului mai mult decât ai putea crede

ACTUALITATE
Telefonul dăunează creierului mai mult decât ai putea crede

În fiecare zi suntem distrași de notificări, apeluri, mesaje și altele de pe telefonul mobil. Smartphone-urile ne trezesc, ne trimit „scrisori” în căsuța de mail, ne vorbesc și ne mențin o legătură constantă cu familia și prietenii.

Astfel de lucruri ni se par normale. Vrem ca tehnologia să ne facă viața mai ușoară și mai comodă.

Cu toate acestea, corpul nostru are o viziune puțin diferită. Astfel de alerte ale telefonului derutează hormonii activi într-o acțiune, cresc bătăile inimii, îngreunează respirația, contractă mușchii, iar glandele care secretă transpirația se deschid. Deși pare greu de crezut, asta pentru că tu nu simți nimic din toate acestea, astfel procesele prin care funcționează organismul sunt date peste cap.

Pare-se că nu suntem construiți să trăim în acest mod. Aplicațiile profită de nevoile noastre de securitate și interacțiune socială, iar cercetătorii încep să vadă o imagine mai amplă a impactului smartphone-ului asupra noastră.

Un procent de aproximativ 89% de studenți au raportat vibrații „fantomatice” de la telefon. Asta ți se întâmplă și ție, când ai impresia că telefonul îți sună sau îți vibrează, când, de fapt, nu o face în acel moment.

Endocrinologul Robert Lusting afirmă că notificările unui telefon ne pregătește creierul să fie constant stresat și speriat. Asta înseamnă că, printre altele, cortexul prefrontal, acea parte a creierului care se ocupă cu unele dintre funcțiile cognitive, are de suferit.

Creierul nu poate face mai multe sarcini deodată, de unde și problema cu un telefon

Oamenii de știință au constatat de ani de zile ceea ce unele persoane nu vor să admită: oamenii nu pot efectua mai multe sarcini deodată. Asta este valabil pentru o mare majoritate din populația lumii.

Există, într-adevăr, un procent de 2,5% de oameni cu abilități „ciudate”. Cercetătorii le numesc „super-sarcini”. Acești oameni duc la bun sfârșit mai multe sarcini deodată. Cum nu toți dintre noi ne încadrăm în acest procent mic, cercetătorii atrag atenția asupra unui lucru.

De fiecare dată când te oprești să răspunzi unui mesaj pe telefon, să vezi o notificare sau să citești un mail are loc o întrerupere. Această întrerupere o plătești cu ceva numit „cost de comutare”. Uneori, trecerea de la o sarcină la alta te costă doar câteva zecimi de secundă. Într-o zi obișnuită, plină de idei, conversații și tranzacții de pe telefon sau computer, costurile de comutare se adună, ceea ce te predispune la erori.

De fiecare dată când schimbăm sarcini, luăm și o doză de cortizol de hormon de stres, spune Lustig.

Mai mult timp pe telefon duce la un creier mai leneș

Creierul procesează un val mare de informație, undeva la 60 de biți pe secundă. Cu cât avem mai multe sarcini, cu atât trebuie să alegem modul în care dorim să ne folosim puterea creierului. E de înțeles de ce preferăm ca mare parte – atât cât se poate momentan – din sarcinile nostre să le distribuim dispozitivelor mobile.

Există dovezi, logice ai putea spune, care afirmă că, cu cât delegi mai multe sarcini de gândire telefonului tău, cu atât creierul devine mai leneș, chiar bolnav. Oamenii de știință au descoperit că oamenii cu o gândire mai analitică sunt mai puțin înclinați să apeleze la ajutorul unui telefon, comparativ cu alte persoane.