Telefoanele de vorbit au revenit la modă: Cum se compară cu smartphone-urile

Telefoanele de vorbit au revenit la modă: Cum se compară cu smartphone-urile

Telefoanele de vorbit se vând ca pâinea caldă în 2018, iar motivele sunt multe. Accesul la Facebook și WhatsApp are o parte din ”vină”, dar prețurile accesibile reprezintă cauza principală.

În funcție de momentul în care ai pus pentru prima oară mâna pe un telefon mobil, pentru o perioadă destul de lungă de timp, ai folosit un telefon de vorbit. Nu existau smartphone-uri în 1999 când m-am abonat la Dialog. Se pare însă că acele gadgeturi care au precedat smartphone-urile moderne sunt din nou relevante și fac valuri printr-o nouă generație de utilizatori.

Conform unui studiu publicat de curând de Counterpoint, vânzările pentru telefoanele de vorbit se află în creștere pentru cel de-al patrulea trimestru consecutiv. Această informație este cu atât mai relevantă, cu cât vânzările de smartphone-uri s-au aflat în scădere pe parcursul aceleeași perioade. Nu a fost vorba de o scădere vertiginoasă, dar este totuși dovada unei schimbări de preferințe în piața de mobile. Ajută și faptul că multe dintre terminalele de top ale momentului sunt mai andurante și performante, iar utilizatorii le schimbă mai rar.

Conform informațiilor agregate de Counterpoint, cei mai importanți producători de telefoane de vorbit la nivel global sunt iTel și HMD. Cei doi sunt la egalitate cu o cotă de piață de 14 procente. În mod previzibil, vânzările cele mai mare se produc în țări aflate în curs de dezvoltare, unde mulți utilizatori se află la prima interacțiune cu un telefon mobil. Este vorba de India, Africa și o parte din Asia. În același timp, procentul este semnificativ mai mic în țările europene și America de Nord.

Mai ales în Africa, telefoanele de vorbit sunt soluția perfectă pe termen lung datorită accesului restrâns la electricitate. Cei mai mulți se orientează către un gadget cu autonomie mare, ca să nu fie o sursă semnificativă de stres. Conectivitatea 4G pe aceste aparate combinată cu accesul facil la WhatsApp și Facebook au fost factorii determinanți în alte teritorii.