Cât de tare îți afectează dependența de telefon creierul

Cât de tare îți afectează dependența de telefon creierul

Oamenii își iubesc telefoanele mai mult decât ar vrea să recunoască și petrec ceva timp în „compania acestora”. Dar cât de mult e prea mult? Un studiu îți arată că peste jumătate din utilizatorii de smartphone petrec mai mult de cinci ore pe telefon.

Cercetarea a fost realizată de Counterpoint Research și îți spune și cât de mult îți afectează creierul. Cercetătorii spun că simpla prezență a telefonului te face să îți pierzi concentrarea. Ei afirmă că ești distras chiar și atunci când ai notificările oprite și telefonul cu fața în jos.

La studiu au participat 800 de persoane. Acestea au fost rugate să îndeplinească diferite sarcini, în timp ce aveau telefonul pe masă, în buzunar sau în altă cameră. Și, așa cum era așteptat, persoanele care aveau telefonul în altă cameră s-au descurcat cel mai bine.

Cei care aveau telefoanele pe masă erau atrași ca de un magnet de dispozitiv, cu toate că acesta avea notificările oprite. Nici cei care aveau telefonul în buzunar nu s-au descurcat mai bine.

Cred că și ție ți s-a întâmplat să ai telefonul în buzunar și să ai senzația că îți vibrează, chiar dacă nu ai primit niciun mesaj. Acesta este un fenomen extrem de des întâlnit, iar un studiu de la Indiana University and Purdue a venit și cu un termen pentru asta – phantom vibrations. Ei spun că mintea ta anticipează mereu un viitor „like” sau „snap”.

Bineînțeles, smartphone-ul tău îți afectează și calitatea somnului. Oameni de știință de la University of California au ales 653 persoane pentru o cercetare care să-ți demonstreze asta. Acestea și-au descărcat o aplicație care le monitoriza somnul și timpul petrecut pe telefon. În cele din urmă, s-a arătat că cei care petreceau foarte mult timp pe telefon dormeau mult mai prost.

E clar că nimeni nu o să renunțe la telefon, dar ai putea să încerci să-ți lași smartphone-ul în altă cameră, mai ales dacă ai ceva important de făcut. Dacă nu poți să faci nici atât, data viitoare când o să ai o insomnie, măcar să iei în calcul că și telefonul e de vină pentru asta.

Sursa: Mashable