Tehnologiile din 2018 par desprinse dintr-un viitor distopic

Tehnologiile din 2018 par desprinse dintr-un viitor distopic

Filmele și serialele ne-au pregătit de decenii întregi pentru un viitor distopic, iar acum se pare că îl trăim prin intermediul tehnologiilor noi.

Tehnologia de astăzi este invazivă și colectează mai multe date ca oricând. Social media este un mediu în care propaganda se împrăștie rapid, pentru a modela realitatea în favoarea grupurilor de interes. Mai mult, inteligența artificială evoluează înfiorător de rapid.

Mai jos vei găsi o listă cu tehnologiile din 2018 care par să vină din filmele SF cu care am crescut.

Amazon va supraveghea fiecare mișcare a angajaților săi

Amazon vrea să ducă supravegherea angajaților la un cu totul alt nivel. Compania va testa o nouă tehnologie care va permite oferirea de informații în timp real despre aceștia când muncesc – unde se află și ce fac. Angajații vor purta o brățară care va bâzâi dacă aceștia se lasă de distrași de la sarcinile lor.

Sună cel puțin bizar, însă Amazon spune că tehnologia va fi folosită pentru a spori eficiența angajaților. Cu ajutorul ei, angajații vor fi ghidați către locațiile potrivite și vor împacheta doar ceea ce trebuie. Mulțumită brățărilor de urmărire, pauzele secrete vor fi de domeniul trecutului pentru angajații Amazon.

Tehnologiile Google Smart vor putea monitoriza și disciplina copiii

monitorizare copii

Google a anunțat că în 2018 va lansa o serie de tehnologii smart home care să îi ajute pe părinți să își crească copiii. Tehnologiile nu doar că vor monitoriza copiii pentru a-i avertiza pe părinți în cazul în care cei mici au un comportament îngrijorător, ci se vor ocupa și de procesul de disciplinare.

Google va utiliza camere, microfoane și senzori de mișcare pentru a supraveghea copiii. Când aceștia ignoră o sarcină sau sunt obraznici, gadgetul îi va pedepsi prin reducerea timpului petrecut pe telefon și îi va alerta pe părinți. Pe lângă asta, dispozitivul va face ocazional sugestii părinților cu privire la ce ar putea face pentru a îmbunătăți comportamentul celor mici.

Gadgetul de la Google sună ca un coșmar inaziv. Iar dacă asta nu este de ajuns, va transforma procesul de creștere a copiilor în ceva automat și lipsit de umanitate.

Boston Dynamics a creat un robot menit care poate să se lupte cu oamenii

Boston Dynamics a creat un robot patruped, SpotMini, capabil să se miște pe orice tip de teren cu viteză. Are un al cincilea membru care îl transformă într-un adversar real într-o luptă cu oamenii.

Cea mai recentă versiune a lui SpotMini poate deschide uși și poate înfrunta orice om care îi stă în cale. Într-un video lansat de Boston Dynamics, putem vedea cum un om caută să oprească robotul din a deschide o ușă – și cum robotul nu se dă bătut și câștigă.

Cu FakeApp oricine a putut schimba fața cuiva într-un video

Cu FakeApp, oricine putea schimba dețele oamenilor în clipurile video, într-un mod înfiorător de realist. Bineînțeles că oamenii deja au găsit o cale de a folosi programul în scopuri îndoielnice – mai exact, schimbarea fețelor actrițelor din filme porno cu fețele actrițelor de la Hollywood.

Dincolo de asta, aplicația – dar mai ales ideea ei – poate fi folosită pentru a crea știri false cu figuri influente politice și nu numai, iar asta ridică noi semne de întrebare. Mai sunt și oameni mai simpli însă, care caută să îl pună pe Nicolas Cage în toate filmele – dovada mai sus.

Poliția din China a început să poarte ochelari de soare cu recunoaștere facială

ochelari de soare china

Poliția din China folosește acum ochelari high-tech, bazați pe recunoașterea facială, pentru a găsi suspecții în locuri foarte aglomerate. Până acum, noua tehnologie i-a ajutat pe polițiști să găsească suspecți acuzați de crime variate – de la jafuri până la trafic de carne vie.

Ochelarii au o cameră conectată la un dispozitiv tip smartphone care ia fotografiile unor indivizi suspecți și le compară cu o bază de date. Aplicația oferă informațiile precum numele, etnia, sexul și adresa persoanelor căutate. Mai mult, ofițerii sunt atenționați dacă suspecții încearcă să fugă de lege. Li se oferă date de tipul adresa hotelului unde sunt cazați suspecții și ce site-uri au accesat pe internet.

Cel mai îngrijorător este că țara nu are prea multe legi care să respecte intimitatea cetățenilor. În acest sens, chinezii sunt obișnuiți să li se facă poze, să li se ia amprente și să ofere date personale fără să pună prea multe întrebări.

Google a lansat o cameră care decide ce poze să facă în locul tău

Google a lansat camera foto Clips, bazată pe inteligență artificială. Astfel, camera poate identifica oameni, locuri, peisaje și orice altceva ar putea prezenta interes pentru oameni. Dacă Clips vede ceva interesant, va fotografia acel lucru în locul utilizatorului, Camera este construită pentru a recunoaște luminozitatea bună și cadrele favorabile. Mai mult, are încorporat un sistem de recunoaștere facială pentru a-și aminti de fețele familiare.

Ideea de a avea mâinile libere când ești la o petrecere sau când vizitezi un loc frumos pare bună. Dar asta nu șterge problema încălcării intimității. Clips urmărește practic tot ce faci și toate locurile în care mergi. Unii utilizatori se tem chiar de posibilitatea ca fotografiie să nu fie trimise către Google fără permisiunea lor.

Inteligența artificială ar putea da unele meserii umane uitării în viitor

avocat computere

Multe meserii vor fi preluate de roboți pe măsură ce inteligența artificială se extinde. Dacă până acum ne temeam mai mult pentru meseriile din fabrici, e vremea să ne îngrijorăm și pentru avocați.

Un studiu recent a vrut să afle cine ar fi un avocat mai eficient – un om sau un computer. Astfel, un grup de avocați s-au confruntat cu un computer pentru a realiza mai multe sarcini. Computerul i-a întrecut.

În timp ce avocaților le-a luat mai mult de o oră pentru a duce la îndeplinire ce aveau de făcut, computerul a terminat după 26 de secunde. Acesta din urmă nu a fost doar mai rapid, ci și mai puțin predispus la greșeli.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Ranker