Mii de copii dispăruți au fost găsiți cu tehnologia recunoașterii faciale

Mii de copii dispăruți au fost găsiți cu tehnologia recunoașterii faciale

Potrivit presei locale din India, aproape 3.000 de copii dispăruți au fost localizați în New Delhi, la la doar patru zile după ce departamentul de poliție al orașului a adoptat un program software de recunoaștere facială experimentală (FRS).

Anual, în India dispar mii de copii. Autoritățile încearcă din greu să găsească persoanele dispărute într-o mare de aproximativ 1,3 miliarde de locuitori. Potrivit Ministerului Dezvoltării Femeilor și Copiilor din India, mai mult de 240.000 de copii au fost declarați dispăruți între 2012 și 2017. Din păcate, numărul poate fi mai mare de atât. Unele organizații estimează că numărul real de copii dispăruți este de 500.000 pe an.

Pentru a ajuta la găsirea lor, Ministerul a creat o bază de date online la nivel național numită TrackChild. Aici pot fi postate și vizualizate fotografii ale acestor copii dispăruți, iar informațiile autorităților să fie împărtășite cu cetățenii.

Deși această resursă digitală s-a dovedit a fi extrem de utilă, fotografiile sunt atât de multe încât oficialii nu se pot ocupa de ele într-un timp relativ scurt. Astfel, o organizație pentru copii, numită Bachpan Bachao Andolan (BBA), a dezvoltat un software FRS și a automatizat procesul de comparație a fotografiilor de pe TrackChild.

Detaliile algoritmului de recunoaștere facială pe care acest program le utilizează sunt geometrice sau fotometrice. Algoritmul geometric compară fețele prin maparea caracteristicilor faciale, pe care le ia drept repere, în timp ce cel fotometric sparge imaginea pixel cu pixel, ca apoi să fie comparați. Ținând cont că algoritmul fotometric are nevoie de mai multe imagini de referință înainte ca aceste comparații să fie făcute, FRS Delhi nu folosește încă tehnologia.

„În prezent, India are aproape 200.000 de copii dispăruți. Aproximativ 90.000 dintre aceștia se află în diferite instituții de îngrijire a copilului. Este imposibil să mergi cu fotografii ale copiilor în astfel de centre și să vezi dacă seamănă”, spune Bhuwan Ribhu, activist pentru BBA.

Deocamdată, tehnologia de recunoaștere facială este în faza de proiect pilot. Încă nu este clar dacă sistemul va trebui să treacă peste câteva obstacole juridice înainte să fie adăugat permanent în programul TrackChild.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: IFL Science