Copiii sunt spionați prin telefoane cu Android de un număr mare de aplicații

Copiii sunt spionați prin telefoane cu Android de un număr mare de aplicații

Peste 3.300 de aplicații de Android au utilizat practici la limita legalității pentru urmărirea activității copiilor utilizatori de smartphone.

În teorie, activitatea copiilor pe mobile nu poate fi monitorizată și utilizată în scopuri comerciale. În fiecare colț al mapamondului, există legi destul de aspre legate de reclamele destinate celor mai mici internauți. În SUA, respectivele legi protejează minorii sub 13 ani. Din același motiv, majoritatea platformelor importante precum Facebook, Google sau Twitter nu îți permit să-ți fac un cont dacă ai sub 13 ani.

Un grup de cercetători a analizat comportamentul a 5855 de aplicații pentru Android. Toate erau destinate copiilor sau familiilor cu copii. Dintre acelea, 3337 strângeau date despre activitatea minorilor. Mecanismul automat de testare al aplicațiilor a stabilit că dezvoltatorii programelor cu pricina s-ar putea să încalce termenii legii COPPA pentru protejarea copiilor până la 13 ani.

În mod direct sau indirect, majoritatea aplicațiilor testate au dat dovadă de comportament discutabil, cu consecințe mai mult sau mai puțin grave. 281 dintre programe colectau date de contact și de locație fără acordul explicit al unui părinte. Alte 1100 de programe au partajat informații de identificare a utilizatorilor cu terți în diverse scopuri.

Cele mai multe, 2281 de aplicații testate au încălcat termenii de utilizare ai serviciilor Google cu referire la combinarea identificatorilor comerciali pentru personalizarea reclamelor cu Android Advertising ID. Acesta din urmă este un modul centralizat de identificare pe baza căruia îți sunt servite majoritatea reclamelor de către Google.

Aproximativ 40% din programe au transmis informații către internet fără niște măsuri de securitate rezonabile. În final, aproape toate joculețele care te invitau să te autentifici cu Facebook nu utilizau mecanismul rețelei de socializare pentru evidențierea activității copiilor sub 13 ani. În această categorie, au intrat aproximativ 1200 de aplicații.

Cercetătorii din spatele studiului au ținut să menționeze că descoperirile lor nu sunt menite să fie folosite într-un tribunal împotriva dezvoltatorilor. În schimb, au ca scop atenționarea autorităților de la FTC pentru o monitorizare mai atentă a încălcărilor COPPA. În plus, speră ca Google să facă o treabă mai bună pentru prevenirea unor astfel de încălcări pe viitor.

Citește și: