Țeapa de pe Facebook de care să te ferești zilele acestea

Țeapa de pe Facebook de care să te ferești zilele acestea

Facebook este scena unei noi păcăleli zilele acestea, iar, ca de obicei, persoanele care au tendința să dea click pe orice link sunt cele mai vulnerabile.

Anunțul de avertizare a fost făcut de Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO). Reprezentanții instituției au transmis că au primit notificări de la persoane care au fost etichetate de prieteni de pe Facebook care făceau referire la accidente grave.

Bineînțeles, dacă vrei mai multe detalii, trebuie să dai click pe un link. Pasul următor este redirecționarea către o pagină web, unde trebuie să-ți introduci contul de Facebook (username și parolă), după care „primești imagini de la accidentul respectiv”.

Cei de la CERT-RO au avertizat că grafica utilizată de atacatori este diferită de cea din pagina de autentificare obișnuită, deci nu ar trebui să fie dificil să-ți dai seama că toată treaba e o mare păcăleală. E de la sine înțeles că nu trebuie să dai click dacă te lovești cu această situație.

Din păcate, nu este singura păcăleală care circulă luna aceasta pe Facebook. O altă campanie de tip phishing care țintește către datele tale este cea a conturilor clonate. În acest caz, lucrurile stau în felul următor: primești un mesaj de la un prieten de pe Facebook care îți zice că a primit o cerere de prietenie de la tine. Apoi îți zice să-ți verifici contul și să trimiți mesajul și către restul prietenilor tăi.

Ideea este ca tu să crezi că cineva ți-a clonat contul de Facebook, adică ți-a copiat imaginile și informațiile pentru a crea un cont duplicat. Apoi, acest cont ar putea trimite cereri de prietenie și mesaje prietenilor victimei pentru a afla diverse informații despre aceasta, dar și pentru a da mesajele spam mai departe.

Nici în acest caz nu trebuie să trimiți mai departe mesajul pentru că s-ar putea să le cauzezi și prietenilor tăi probleme.

Sursa: Digi24