Taxa auto 2018: cât ai de plătit și de când trebuie s-o faci

Taxa auto 2018: cât ai de plătit și de când trebuie s-o faci

Taxa auto pe 2018 revine cu o formă nouă. Dacă aveai impresia că statul te lasă să scapi ușor după ce a eliminat vechea taxă auto, te-ai înșelat. Aceasta revine în curând și va trebui să scoți iarăși bani din buzunar.

La 1 februarie 2017, taxa auto a fost eliminată de către Guvern. La acea vreme, se menționa că nu va apărea o nouă taxă care s-o înlocuiască pe cea eliminată. Taxa auto, introdusă prin intermediul Ordonanței de Urgență a Guvernului 9/2013, a fost abrogată de legea 1/2017. Dacă partea bună de atunci era eliminarea taxei, partea mai puțin bună era că nu a fost menționată vreo metodă de restituire a banilor, așa că singura soluție era mersul în instanță.

Lucrurile nu rămân nici măcar așa, astfel că în vară vei avea din nou de plătit bani buni dacă vrei să înmatriculezi o mașină în România. Cel mai probabil, taxa pe care o vei plăti va fi singulară, odată cu procesul de înmatriculare. Ca până acum, valoarea acesteia va fi influențată de norma de poluare a automobilului și de capacitatea cilindrică, așa că vei avea de plătit de la 50 la 3.000 de euro. Evident, dacă încă mai ții să ai mașină puternică, pe atât de mult vei avea de plată.

Taxa auto care se întoarce în vară nu este permanentă, ci va fi aplicată doar trei ani. După acest interval, toți șoferii vor avea de plătit un impozit progresiv, pe model german. Această taxă va fi plătită anual și va fi influențată de capacitatea cilindrică, de norma de poluare dar și de emisiile de dioxid de carbon ale automobilului pe care îl ai.

Cumva, statul ajunge din nou în situația în care are nevoie să scoată bani de undeva, așa că bucuria dispariției taxei auto n-a fost una de lungă durată. Pentru cei care au de primit o parte din totalul de 1,42 de miliarde de euro, pe care îi datorează statul, situația sigur n-a fost vreodată roz.

Citește și:
Sursa: adevarul.ro