22 mai 2018 | 18:10

Supernovele ar putea fi vinovate pentru extincțiile în masă de pe Pământ

ȘTIINȚĂ
Supernovele ar putea fi vinovate pentru extincțiile în masă de pe Pământ

De-a lungul timpului, nenumărate specii au dispărut și continuă să o facă. Aceste extincții în masă sunt în strânsă legătură cu acțiunile omului, dar s-ar putea să nu fim singurii vinovați.

O nouă cercetare de la Washburn University din Kansas arată că explozia unor stele moarte la o distanță suficient de mică față de Pământ poate da naștere unui lanț de schimbări în atmosferă, inclusiv distrugerea stratului de ozon.

„Suntem interesați cu privire la felul în care stelele care explodează afectează viața pe Pământ, și se pare că acum câteva milioane de ani au existat schimbări în rândul ființelor care trăiau pe atunci”, a explicat Brian Thomas, de la Washburn University din Kansas, pentru Astrobiology Magazine. „Ar putea avea legătură cu această supernovă”.

Supernova investigată de Thomas a existat cândva între 2,5 și 8 milioane de ani în urmă, la mai bine de 160 de ani lumină de Sistemul Solar. Distanța aceasta este destul de mică în ceea ce privește particulele radioactive ale razelor cosmice. Aceste particule nu au declanșat o moarte instantă a vieții de pe planeta noastră, ci mai degrabă au interacționat cu atmosfera vreme de sute sau mii de ani.

Un efect al acestei interacțiuni îl reprezintă transferul radiativ – adică distrugerea stratului de ozon. Acest lucru nu declanșează automat extincțiile în masă. În timp însă, ADN-ul alterat al speciilor poate conduce la dispariția lor.

Thomas a spus că acest fenomen poate fi observat cu ajutorul fosilelor de acum 2,5 milioane de ani. Un exemplu pe care l-a oferit sunt animalele din Africa, care au trecut de la existența în păduri la cea pe pășuni.

Cercetarea lui Thomas arată că cel mai probabil Pământul a fost afectat de aceste particule radioactive. „E o schimbare mai subtilă”, a spus el. „În loc de o distrugere completă, unor [organisme] le este mai bine sau mai rău”.