05 feb. 2018 | 19:39

Proiectele Start-Up Nation au ajuns pe OLX: e bișniță sau antreprenoriat?

ACTUALITATE
Proiectele Start-Up Nation au ajuns pe OLX: e bișniță sau antreprenoriat?

Proiectul Start-Up Nation putea fi visul de aur al antreprenoriatului din România. A fost finalizat cu greu, iar acum mai multe sau mai puține proiecte au ajuns pe OLX. 

Proiectele Start-Up Nation au început să fie sesizate la începutul anului. În șase luni, pe OLX au ajuns circa 200 de astfel de anunțuri. Peste 80% din proiecte au fost scoase la vânzare în ultimele trei luni, iar active ar mai fi circa 100 de anunţuri. Au fost oferte din București și Cluj, orașe văzute bine pentru dezvoltarea antreprenoriatului, dar n-au lipsit orașe ca Pitești, Craiova, Oradea sau Iași. Pe scurt, România și-a scos la vânzare ideea de afacere.

Prețurile nu sunt mici, nu sunt mari, dovadă că la Start-Up Nation au avut trecere și idei revoluționare, dar și mici afaceri cu durată limitată de viață. Odată ce anunțurile au început să aibă tracțiune în presă, reprezentanţi OLX au spus că au solicitat Ministerului pentru Mediul de Afaceri să precizeze dacă este legală vânzarea proiectelor de tip Start-Up Nation.

Poziția OLX e că urmăreşte acest subiect încă de la primele anunţuri apărute și investighează aspectele legale ale vânzării. Totuși, conform protocolului şi condiţiilor platformei, astfel de anunţuri sunt în regulă, cât timp nu-i afacere piramidală, nu-i videochat, jocuri de noroc sau tranzacții virtuale. Altfel spus, OLX e bucuros de clienți și dacă Ministerul are ceva de spus, o poate spune. Însă noul ministru a zis că îi place, într-o oarecare măsură, abordarea românilor.

„Spiritul antreprenorial se vede că este viu în România, că suntem destul de creativi și inventivi. Sigur că Start-Up Nation dorește să crească acest spririt antreprenorial și nu toate firmele care se nasc vor și dăinui. […] trebuie să vedem în totalul aplicațiilor Start-Up Nation ce înseamnă [listarea de anunțuri] și dacă acesta se transformă într-un fenomen, dacă atinge un prag. Atunci trebuie luate măsuri și introduse limitări. Dacă sunt fenomene izolate, până la urmă fac parte din viață și e normal să se întâmple”, a declarat Radu Oprea în audierile care au precedat învestirea Guvernului.

Programul Start-Up Nation România vizează ajutorarea antreprenorilor aflați la început de drum prin acordarea unor sume nerambursabile de la Guvern. Sigur, poate fi vorba de bișniță cu aceste proiecte, dar acest pericol exista încă de la început. Acum că subiectul vânzărilor a ajuns unul cât de cât popular, poziția ministrului va determina mersul înainte sau stagnarea.

Dacă ministrul decide că e în regulă, anunțurile vor reveni și ar putea crește în număr. Dacă zice că e ilegal, atunci ar putea fi măcar o indicație către un mediu antreprenorial mai sănătos.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele