Momente când telefoanele chinezești au fost descoperite că te spionează

Momente când telefoanele chinezești au fost descoperite că te spionează

Este deja cunoscut că există temeri legate de faptul că Huawei și-ar spiona clienții prin intermediul telefoanelor. Dar aceea este o bănuială, pe când alte cazuri au fost mult mai evidente.

Recent, utilizatorii telefonului Vivo Nex au descoperit în ce fel pot fi spionați. Ei au descoperit că unele aplicații deschideau camera foto deși nu ar fi fost nevoie. Browserul QQ, dar și aplicația de booking Ctrip deschideau camera foto a dispozitivului atunci când utilizatorul accesa aplicația.

Cum și-au dat seama posesorii de Vivo? Simplu, au văzut cum camera a ieșit din corpul telefonului. Dacă în mod normal camera foto a unui telefon este la vedere, în cazul Vivo Nex aceasta este ascunsă și iese, asemenea unui persicop, în exterior doar când aplicația de cameră este activată.

Astfel utilizatorii au putut vedea exact când camera accesată. Un alt utilizator a recunoscut pe Weibo că și atunci când începea o nouă conversație pe Telegram, aplicație de mesagerie criptată, camera se activa.

În timp ce reprezentanții Telegram au susținut că acest lucru este un bug care a fost rezolvat între timp, reprezentanții Tencent au spus că browserul QQ are nevoie de acces la cameră pentru a putea scana codurile QR și au insistat că aceasta nu înregistrează și că nu face poze.

Un alt vinovat s-a dovedit a fi Baidu. De fiecare dată când utilizatorul deschidea aplicațiile companiei chineze atât camera, cât și microfonul se activau. Baidu susține că acest lucru este intenționat pentru a înregistra zgomotul de fundal și a optimiza sunetul pentru conversațiile telefonice.

Nu este niciun secret faptul că autoritățile chineze își urmăresc îndeaproape cetățenii. Acum pare că nici companiile chinezești nu se sfiesc să facă asta.

La finalul lui 2016, firma de securitate cibernetică Kryptowire a descoperit că mai multe aplicații preinstalate pe unele smartphone-uri cu Android care erau vândute în SUA trimiteau informații și date către o firmă din China.

Aceste aplicații trimiteau date precum SMS-uri, contacte, date despre utilizarea aplicatiilor și chiar locația utilizatorului. Modelul cu pricina era BLU R1 HD și se vindea pe Amazon cu vreo 50 de dolari.

Compania care vinde telefoanele a declarat că aceste aplicații ar fi trebuit instalate doar pe telefoanele vândute doar în China, nu și pe cele ce erau comercializate în SUA.

OnePlus a intrat într-un scandal similar când în 2017, un inginer pe nume Christopher Moore a descoperit că sistemul de operare al OnePlus, OxygenOS, rula un program de analiză, fără ca utilizatorul să aibă habar. Programul lua date despre viața bateriei, numerele apelate, informații despre Wi-Fi, adrese MAC, ce aplicații erau folosite sau dacă ecranul era pornit sau nu.

Citește și: