Șoferul român de taxi din New York care s-a sinucis din cauza Uber

Șoferul român de taxi din New York care s-a sinucis din cauza Uber

În New York City, la fel ca în București, Uber a revoluționat transportul. În New York însă lucrurile par mult mai complicate de atât. Mai mulți taximetriști s-au sinucis, iar familiile lor dau vina pe compania de ride sharing.

Nicanor și Helen Ochișor, un cuplu de imigranți din România, își câștigau traiul din taximetrie, după ce în urmă cu trei decenii au intrat în această branșă. În ultima perioadă, spune soția, bărbatul era din ce în ce mai îngrijorat de viitorul lor. Asta pentru că Uber a preluat industria. În martie, bărbatul s-a spânzurat în garaj. Familia dă vina pe Uber pentru actul bărbatului.

„L-au deprimat, l-au iritat, probabil l-au supărat – poate toate cele trei”, spune Gabriel Ochișor, fiul său. Nicanor Ochișor, în vârstă de 64 de ani, este unul dintre cei patru șoferi profesioniști care și-au luat viața în ultimele cinci luni. Un alt taximetrist, Doug Schifter, s-a sinucis cu o pușcă în fața primăriei, în februarie, după ce a postat un mesaj pe Facebook despre criza cu care se confruntă din cauza Uber.

Aceste sinucideri au atras atenția asupra plângerilor pe care taximetriștii și livratorii le au la adresa companiei de ride-sharing. La fel ca în multe state și orașe, Uber a schimbat transportul americanilor. În New york City – cea mai mare piață Uber din Statele Unite – aplicația a alungat navetiștii de la stațiile de metrou și autobuz, în timp ce taximetria se află într-o criză existențială.

Gabriel spune că tatăl său, înainte de a-și lua viața, a mers la un protest în fața primăriei, alături de alți taximetriști, unde a cerut administrației să gestioneze acest asalt al companiei Uber. Acum, fiul bărbatului vrea să rezolve ceea ce tatăl lui nu a putut.

El a trimis scrisori primarului orașului și altor oficiali aleși, cerându-le să echilibreze terenul între numărul șoferilor de taxi și a celor de Uber. Acum, industria taximetriei caută să adopte noi reguli pentru a urmări semnele depresiei printre șoferii locali, ca să prevină decesele suplimentare.

Bhairavi Desai, directorul executiv al New York Taxi Workers Alliance, un sindicat care reprezintă taximetriștii, spune că moartea Nicanor Ochișor a tras un semnal de urgență în campania lor de noi reglementări.

Citește și: