Descoperirea care ar putea opri sau încetini îmbătrânirea

Descoperirea care ar putea opri sau încetini îmbătrânirea

Oamenii de știință au reușit să realizeze o adevărată premieră științifică. Savanții au încercat să inverseze semnele îmbătrânirii la șoareci, iar rezultatul este unul inedit.

Totul a fost posibil datorită unei mutații care duce la o disfuncție mitocondrială. Cercetători de la University of Alabama, Birmingham, i-au indus unui șoarece o astfel de disfuncție mitocondrială, iar acesta a dezvoltat o piele ridată și o pierdere vizibilă a părului, totul în doar câteva săptămâni.

Șoareci îmbătrânire

În momentul în care gena care producea disfuncția a fost oprită, șoarecele s-a reîntors la stadiul inițial: avea păr și o piele netedă. Savanții spun că această observație este una fără precedent.

Mutația afectează funcția mitocondrială și implicit organitele celulare care dau energie celulelor. Numeroase mitocondrii din celule produc 90% din energia chimică de care celulele au nevoie pentru a supraviețui.

De asemenea, pe parcurs ce oamenii încep să îmbătrânească, prezintă o scădere în ceea ce privește funcția mitocondrială. Disfuncția poate provoca și boli legate de vârstă. O epuizare a ADN-ului în mitocondrii joacă un rol în bolile cardiovasculare, diabet, tulburările neurologice asociate vârstei și cancer.

Mutația a apăut când doxiciclina (antibiotic) a fost adăugată în apa sau în mâncarea șoarecelui. Antibioticul cauzează epuizarea ADN-ului mitocondrial, deoarece enzima de replicare a ADN-ului devine inactivă.

În doar patru săptămâni după administrare, șoarecii au prezentat fire gri de păr, pierderea părului, letargie și mișcări încetinite – schimbări care amintesc de procesul natural al îmbătrânirii. Totodată, după patru-opt săptămâni de inducere a mutației, șoarecii au prezentat o ridare semnificativă a pielii, care a fost mai severă în cazul femelelor.

În mod surprinzător, oprirea mutației inversează toate aceste simptome. Șoarecii au reușit să-și revină la normal în aproximativ o lună de la încetarea tratamentului.

Cercetătorii au declarat că sunt necesare ale experimente, pentru a determina dacă modificarea ADN-ului mitocondrial poate avea aceleași efecte și la nivelul organelor.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: