05 oct. 2016 | 15:13

O mutație genetică rară ne face să simțim nevoia de mâncare bogată în grăsimi

ACTUALITATE
O mutație genetică rară ne face să simțim nevoia de mâncare bogată în grăsimi

Oamenii de știință au ajuns, în urma unui studiu, la concluzia că există o mutație genetică din cauza căreia unii oameni simt nevoia puternică să consume mâncare grasă. Partea bună e că aceeași mutație face ca apetitul pentru dulciuri să fie scăzut.

Desigur, probabil că fiecare dintre noi simte dorința să mănânce ceva bogat în grăsimi uneori, dar studiul a arătat că cei care au o mutație a MCR4 (receptor-4 de melanocortină) ar prefera astfel de alimente mai mult decât oamenii obișnuiți. În cazul lor, apetitul pentru astfel de sortimente de mâncare e la fel de mare, chiar dacă grăsimile nu sunt la vedere. „Munca noastră arată că, chiar și în condițiile în care controleze aspectul și gustul mâncării, creierul poate detecta conținutul nutrițional”, a explicat Sadaf Farooqi de la Universitatea Cambridge, citat de Science Alert.

Au fost recrutați 54 de oameni, care au fost invitați să mănânce pui cu sos korma, un preparat indian. Dintre aceștia, 20 de participanți erau slabi, 20 obezi, iar 14 erau obezi și aveau o mutație a genei MCR4. Cercetătorii spun că 1 din 100 de oameni obezi au acest defect al genei MC4R, ceea ce îi face să fie mai predispuși la îngrășare. Această mutație diminuează capacitatea creierului de a procesa senzația de sațietate.

În cadrul experimentului, cele trei grupuri de participanți au testat trei tipuri diferite de preparate. Au fost făcute să arate și să aibă gust identic, dar de fapt erau trei versiuni: una cu conținut sărac de grăsimi (20%), una cu conținut mediu (40%) și alta cu conținut mare (60%). Experții au descoperit că participanții cu mutația genei MC4R au mâncat aproape dublul preparatului bogat în grăsimi, în raport cu participanții slabi și cu cei obezi. Mai exact, au consumat cu 95% mai mult decât prima categorie și cu 65% mai mult decât a doua.

În al doilea experiment, aceleași grupuri au trebuit să aleagă între deserturi identice ca apariție, o specialitate numită Eton mess, făcută din căpșune, frișcă și bezele. De asemenea, au primit trei variante, una cu conținut scăzut de zahăr (8%), mediu (26%) și mare (54%). De această dată, oamenii slabi și cei obezi au preferat varianta cu mult zahăr, dar grupului cu mutația MC4R nu i-a plăcut atât de mult.

Astfel, oamenii de știință au identificat, pentru prima oară, că mutația MC4R afectează apetitul pentru carbohidrați și grăsimi. Se știa deja că această mutație îi face pe oameni mai predispuși la obezitate, dar nu era cunoscută influența directă asupra preferințelor culinare.

Oamenii de știință spun că această mutație e legată de evoluție. În trecuturile îndepărtate, oamenii căutau mâncare bogată în grăsimi, din cauza mecanismului de supraviețuire. Atunci când nu avem mâmcare, instinctul natural e să mâncăm alimente grase și pline de zahăr, totodată, pentru a obține energia necesară rapid. De exemplu, grăsimile oferă de două ori mai multe calorii per gram decât carbohidrații și proteinele și pot fi stocate în corp rapid.

Studiul a fost efectuat pe un număr restrâns de participanți, așa că e greu să dăm un verdict. Totuși, având în vedere faptul că numărul oamenilor obezi îl depășește pe cel al oamenilor cu o greutate normală, sunt necesare cât mai multe cercetări asupra subiectului, pentru a fi găsite ulterior soluții alternative.