04 ian. 2018 | 14:30

Site-urile nu-ți mai pot folosi PC-ul pentru minat Bitcoin cu aceste soluții

ACTUALITATE
Site-urile nu-ți mai pot folosi PC-ul pentru minat Bitcoin cu aceste soluții

În ultimele săptămâni, au apărut dovezi legate de mai multe site-uri care îți folosesc PC-ul la minat de Bitcoin. Există însă niște soluții pentru a preveni asta.

Interesul pentru criptomonede a explodat în ultimul an. Foarte mulți oameni mai mult sau mai puțin tehnici au început să studieze situația acestor entități monetare din spațiul virtual. Pentru că valoarea de tranzacționare a crescut în cazul Monero, Bitcoin, Litecoin sau Ehtereum, hackeri au transformat activitatea de minat Bitcoin într-un hobby ilegal. Practic, cei mai tehnici internauți au început să folosească PC-urile celor vulnerabili pentru a genera bani reali.

După toate estimările, Coinhive continuă să se ascundă în multe dintre colțurile internetului. Problema este și mai gravă din cauza faptului că un antivirus este inutil într-un astfel de scenariu. Este imposibil ca un software anti-malware să-și dea seama dacă un site consumă un volum decent de resurse sau abuzează de sistem. Din fericire, dacă tot nu există o listă actualizată cu toate site-urile care îți folosesc computerul pentru minarea de Monero prin Coinhive, s-au creat soluții ca astfel de activități să fie imposibile.

Prima soluție a fost anunțată în urmă cu ceva timp și s-a reflectat în Opera 50. Cea mai recentă versiune de îndrăgitului browser integrează un ad blocker atât de eficient încât reușește să prevină rularea scripturilor de minare prin intermediul diverselor site-uri cu care interacționezi zilnic.

Dacă ești însă utilizator de Chrome sau Firefox și nu vrei să treci la Opera doar pentru a fi în siguranță, e bine de știut că au fost lansate niște extensii cu același efect precum cel oferit de ad blocker-ul din Opera. Prima este intitulată NoMiner, vizează utilizatori de Mozilla Firefox și poate fi descărcată de aici. A doua este intitulată No Coin – Block miners on the web! și e dedicată celor care folosesc Chrome. Avantajul noii variante de Opera este că blocarea scripturilor malițioase se realizează automat, fără nici un fel de intervenție suplimentară din partea utilizatorului.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele