Ce se întâmplă când te lași de fumat și speri ca inima să-și revină

Ce se întâmplă când te lași de fumat și speri ca inima să-și revină

Ai nevoie doar de câteva țigări ca să te îndrăgostești de viciul fumatului și de o mare de motivație ca să le lași. Și dacă ai reușit, nu înseamnă că ai scăpat de probleme.

Fumătorii au un risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare, iar o cercetare de la Universitatea Vanderbilt îți arată că nu scapi de acest risc nici după ce te-ai lăsat de fumat.

Potrivit acestora, fumătorii continuă să aibă un risc crescut de boli cardiovasculare și după 16 ani de când au spus adio tutunului. Mai important, însă, este că rezultatele arată că șansele se reduc cu 38% în termen de cinci ani la ultima țigară fumată, în comparație cu cei care aleg să fumeze în continuare.

Meredith Duncan, cercetătorul principal al lucrării, a preluat date din studiul Framingham – o cercetare de lungă durată, aflată încă în curs de desfășurare. Inițiat în 1948, studiul realizat pe mai mult de 5.200 de fumători din Framingham, Massachusetts, a reușit să urmărească indivizii pentru mulți ani. Primii dintre savanți au obținut o viziune valoroasă legată de impactul stilului de viață asupra dezvoltarea bolilor cardiovasculare.

Cunoscute acum de toată lumea, cercetarea a fost prima care să arate asocierile dintre fumat și funcția inimii, accidentele vasculare cerebrale, colesterolul și hipertensiunea arterială.

Pentru studiul actual, echipa analizat rezultate medicale de la 8.687 de peroane urmărite pentru o perioadă medie de 27 de ani. Rezultatele au indicat că ma mult de 70% din bolile cardiovasculare cum ar fi atacurile de cord, insuficiența cardiacă și accidentele vasculare cerebrale au apărut la persoanele care fumau cel puțin un pachet de țigări pe zi, timp de 20 de ani.

În cazul în care erai curios ce risc de cancer pulmonar mai ai după ce te-ai lăsat de fumat, cercetători de la aceeași universitate îți vin în ajutor. Într-un studiu publicat în „Journal of the National Cancer Institute”, autorul principal al lucrării, Hilary Tindle menționează că riscul scade substanțial în termen de cinci ani de la renunțare. După această perioadă de timp, riscul de cancer pulmonar a scăzut cu 39%.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Ifl Science