Ce șanse sunt să revină serviciul militar obligatoriu în România

Ce șanse sunt să revină serviciul militar obligatoriu în România

Problema reintroducerii serviciului militar obligatoriu a revenit în atenția publică, iar ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, a ținut să clarifice dacă se va lua sau nu vreo măsură.

După ce serviciul militar a redevenit obligatoriu în anumite țări democratice, inclusiv din Europa, în spațiul public și în mass-media tot circulă zvonuri potrivit cărora ar putea fi reintrodus și la noi, dar nu existp niciun temei legal care să certifice acest lucru.

Ministrul Mihai Fifor a explicat că toate confuziile pleacă și de la faptul că serviciul militar în România a fost suspendat și nu anulat, așa că unii se așteaptă să redevină obligatoriu.

„Am văzut că s-a rulat foarte mult această informaţie referitoare la stagiul militar, pe parcursul zilei de ieri (marţi – n.r.). Unii au înţeles-o exact cum am declarat, alţii au dorit să dea nişte tuşe la declaraţia mea, dându-i o altă tentă. Haideţi să explicăm cât se poate de clar. Este puţin probabil să discutăm despre reluarea stagiului militar obligatoriu în România, în acest moment, din varii motive. Ieri (7 august – n.r.) am spus faptul că stagiul militar obligatoriu nu este anulat, ci doar suspendat. Aceasta este legea şi aici ne aflăm. Aşa cum am spus, nu ne gândim la reluarea stagiului militar obligatoriu, nu facem asta, în guvern nu s-a discutat, nu s-a discutat la nivel politic nicăieri“, a declarat ministrul Apărării Naționale.

El a mai amintit și faptul că anumite state membre NATO au reintrodus serviciul militar obligatoriu din cauza deficitului de contingente, dar în România încă nu s-a discutat acest aspect la nivelul Guvernului:

„Este normal ca atunci când discuţi de ideea de a crea o bază pentru Armata României să abordezi şi astfel de subiecte, cu atât mai mult cu cât în context, în jurul nostru, sunt state care au reluat serviciul militar obligatoriu. Cel mai recent exemplu este cel al Suediei, care tocmai a reintrodus stagiul militar obligatoriu. Dar, revin şi subliniez: nu s-a discutat la nivelul guvernului, la nivel politic, nu ne-am propus să reluăm stagiul militar obligatoriu“.

Dar, chiar dacă deocamdată nu se pune problema reintroducerii stagiului militar obligatoriu, se vor lua noi măsuri în privința programului de rezerviști voluntari, în sensul că se vor oferi mai mulți bani celor care se oferă benevol să facă serviciul militar în regim de rezervist:

„Dimpotrivă, am spus, continuăm programul rezervistului voluntar, ne gândim la modificarea legii, ne gândim la a găsi soluţii pentru ca acest program să fie unul mult mai atractiv decât a fost până acum, astfel încât să devină cu adevărat de succes. Nu suntem fericiţi că nu am reuşit din prima, sunt lucru pe care le reglăm şi sperăm ca acest program să fie unul care să furnizeze personal Armatei Române. Modificările sunt în primul rând financiare, iar pe de altă parte să vedem cum putem să facem mai atractiv. Este evident că nu se va înghesui nimeni niciodată să devină rezervist voluntar, dacă nu există şi nişte stimulente de natură financiară, care cu adevărat să facă să merite lucrul acesta. Este un sistem pe care îl gândim pentru a putea să creştem atractivitatea ideii de a veni în armată“, spune Fifor, potrivit Ziua Veche.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Ziua Veche