21 oct. 2018 | 19:51

Serialul care te învață mai multe despre sex decât școala românească

ACTUALITATE
Serialul care te învață mai multe despre sex decât școala românească

Dacă nu ai văzut până acum serialul de desene animate „Big Mouth” de pe Netflix, e bine de știut că este un mediu bun pentru adolescenți să învețe noțiuni de educație sexuală într-un mod sănătos și amuzant, care să nu implice ariditatea rușinoasă a orelor de biologie și nici exagerarea inutilă a filmelor porno.

Desenul animate urmărește povestea unor copii de școală generală – Nick, Andrew, Missy și Jessi – care descoperă pubertatea, cu bune și cu rele, spre amuzamentul privitorilor. Pe de o parte, perspectiva de abordare a primit laude pentru felul relaxat și amuzant în care tratează un subiect sensibil, dar pe de altă parte a atras și critici. Oponenții serialului l-au numit propagandă de stânga care promovează homosexualitatea și pedofilia, după cum arată Vice.

„Big Mouth” prezintă adolescenților lecții despre ce înseamnă consimțământul în activitățile sexuale, cum să fie în siguranță în mediul online și ce înseamnă masturbarea. Subiectele acestea sunt relativ un tabu în rândul adolescenților – un tabu creat de adulți într-o încercare naivă de a le prelungi copilăria. O parte din profesorii, experții și părinții care fac roata sistemului românesc de educație să se învârtă ar roși doar la gândul de a introduce în școli o oră de educație sexuală care să trateze aceste subiecte.

Românii preferă să prezinte adolescenților sexul într-o manieră cât mai puritană și mai idealistă – poate de aceea încă mai există sfatul acela idiot care spune că cea mai bună formă de contracepție este abstinența, care este echivalentul la a-i spune unei persoane supraponderale că cea mai bună cale de slăbire este să nu mai mănânce nimic. Adolescenții își fac singuri educația sexuală, dar nu o fac întotdeauna prea bine. Dacă ar fi făcut-o, România nu ar mai fi pe primul loc în Uniunea Europeană în privința numărului de mame minore. Dar adulților nu prea le pasă și nu și-ar asuma în veci vreun gram din vină pentru aceste statistici înfiorătoare.

Astfel, acolo unde sistemul de educație eșuează lamentabil, poate interveni un serial precum „Big Mouth”, care „face o treabă excelentă în a comunica cultura consimțământului și în a doborî ideile misogine și homofobe”, după cum a explicat educatoarea sexuală Samantha Viarruel pentru Vice. Al doilea sezon al serialului a renunțat la o parte din glumele atât de blamate din primul sezon și le-a înlocuit cu lecții mai mult sau mai puțin mascate despre bisexualitate, cabinetele de planificare familială și slut-shaming.

Când un serial de desene animate reușește să îi învețe pe adolescenți noțiuni de educație sexuală mai bine decât poate să o facă sistemul de educație, atunci ar trebui să ne punem problema că poate adulții puritani și iubitori de abstinență din sistem ar trebui să se retragă, pentru că metoda lor pur și simplu nu funcționează. Quod erat demonstradum.