30 sept. 2016 | 10:38

Online-ul românesc, între homofobie și propagandă rusă. Oare ne merităm soarta?

OPINII
Online-ul românesc, între homofobie și propagandă rusă. Oare ne merităm soarta?

Două clipuri, unul mai stupid decât altul, mi-au atras atenția săptămâna asta pentru că au stârnit numeroase dezbateri în mediul virtual. Ambele sunt construite pe niște minciuni, ambele, pentru mine, reprezintă propagandă ieftină și mizerabilă.

[related]

Coaliția pentru Familie, oamenii ăia care vor să îngrădească drepturile oricum inexistente ale altor oameni, a lansat un nou clip de propagandă. Mie mi-a fost foarte greu să-l urmăresc, nu doar pentru că ipocrizia mi se pare respingătoare, ci și pentru că apare acolo un om pe care îl respect și îl apreciez enorm.

În caz că ați uitat, Coalița pentru Familie este organizația care defila prin mai în fața Senatului, lăudându-se că 3 milioane de români adevărați au semnat pentru revizuirea Constituției, pentru a scrie negru pe alb că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie“.

În primul rând, în România căsătoria persoanelor homosexuale oricum nu se poate oficia, deci oamenii ăștia mulți luptă împotriva a ceva ce nici măcar nu există. Dar poate exista, deci au gândit-o eficient: fac propagandă în avans. În cazul în care vrem să ne aliniem și noi țărilor civilizate, ni se va scoate ochii că nu ținem cont de dorința arzătoare a 3 milioane de români. Că vorba aia le-am rezolvat pe toate în România, alte griji nu mai avem.

Revenind, clipul are o mulțime de trimiteri la tradiție: Coloana Infinitului a lui Brâncuși, pe fundal se aude „Ciocârlia“ lui Enescu, motive tradiționale, horă, ce are România mai frumos, aproape că-ți dă senzația că homosexualii vor să distrugă toate astea. E trist că asemenea simboluri frumoase sunt folosite pentru a promova un sentiment atât de hidos: ura față de celălalt.

Când a început campania și am auzit de cei trei milioane care au semnat, sincer, m-am gândit că mulți sunt oameni în vârstă, needucați, neinformați, oameni care au fost crescuți într-un mediu diferit de al nostru, al tinerei generații.

M-am înșelat. Bineînțeles că oamenii din spatele campaniei au scos la înaintare figuri și titulaturi „cu greutate“, cum ar fi profesori universitari, oameni inteligenți, cu o anume cultură, nu? Nu neapărat.

Dar nu despre ei vreau să vă vorbesc, ci despre actori, arhitecți, tenori, soliști și rapperi (!). Da, oameni care se presupune că sunt deschiși la minte, oameni tineri, citiți. Apar în clip Marius Stelian Crăciun și Dragoș Tudorache, cunoscuți ca Cedry2k și Dragonu AKA47, amândoi vorbesc despre „lupta pentru viitorul copiilor noștri“. Pe bune? Pe asta chiar nu o înțeleg. Pentru ce vă faceți voi griji de fapt? Ce vreți să spuneți? Că persoanele gay sunt un pericol pentru generațiile viitoare? Eu cred că o să vă fie mai greu să le explicați copiilor voștri videoclipurile în care înjurați grosolan sau faptul că drogurile sunt nocive, decât faptul că se întâmplă ca unii oameni să fie diferiți de ei.

Muzicianul Paul Grigoriu vrea să stabilească limitele firescului. Eu cred că sunt lucruri în țara asta mult mai nefirești și care ne afectează cu adevărat, de exemplu că unui om i se pune un diagnostic greșit și moare la câteva ore după.

Cel mai amuzant e creatorul de modă Florin Dobre, care spune că „fiecare om este liber să-și aleagă drumul în viață“, dar parcă e prea de tot să fie homosexual, pentru că stimabilul crede că „trebuie să păstrăm demnitatea și moralitatea strămoșilor noștri“, dar el își încurajează modelele cu următorul discurs:

Nu mai zic de faptul că lucrează într-o industrie cunoscută pentru înclinația persoanelor către homosexualitate și bisexualitate.

Cel mai tare m-a întristat că apare în acest clip și strălucitul chirurg Leon Dănăilă. M-a întristat și faptul că am văzut oameni care l-au lăudat acum câteva luni pentru un gest firesc (fotografia în care chirurgul este surprins în timpul unei călătorii cu metroul), iar acum îl critică. Eu nu pot să o fac, într-un fel îl înțeleg, are 83 de ani, a fost crescut altfel, sistemul de valori este altul.

Și, de fapt, asta e diferența dintre oamenii ca mine și cei ca ei: noi înțelegem că suntem diferiți, avem principii și credințe diferite. Nu-i pot anula toate meritele unui om doar pentru că nu sunt de acord cu el. Voi continua să-i port un respect infinit domnului Dănăila, voi continua să ascult muzica unora dintre oamenii care apar în acest clip sau voi merge la spectacolele lor de teatru. La fel este și în cazul persoanelor gay, nu le poți anula un drept doar pentru că nu-i înțelegi și nu ești de acord cu ei. Sunt tot oameni, ca mine, ca tine.

Un alt clip la fel de greu de privit a fost cel lansat de Ambasada Rusiei în România, o replică la cel de promovare a subscripției publice pentru achiziționarea sculpturii „Cumințenia Pământului“, făcut de Papaya Advertising. Că acel clip era oribil am mai spus, dar să vii cu o replică mincinoasă și să susții că vrei să-i înveți pe copii „adevărata istorie“ și anume că Armata Română și Armata Rusă au luptat împreună pentru independența României și a Europei, că România s-a reconstruit economic și social cu ajutorul URSS, asta înseamnă că pur și simplu suntem luați de proști.
Și, ca să fie tabloul complet, la final ne-au aruncat în derâdere o donație de 100 de euro. Nu s-or fi gândit să ne doneze și tezaurul de care au atâta grijă de la Primul Război Mondial, când am luptat împreună? Nu le-o fi trecut prin cap oare să ia ei și sculptura după ce o plătim noi? Ar fi o idee, dacă tot ne avem ca frații și trebuie să le fim recunoscători că ne-au ajutat în atâtea lupte și au tras la modernizarea acestei țărișoare.

Deci nici nu știu ce e mai rău în urma acestor două clipuri? Să fim luați de proști de ruși sau să fim considerați înguști la minte de către țările civilizate? Mă întreb serios: oare nu ne merităm soarta?

Alexandra Constanda este Editor Entertainment, adevarul.ro . Scrie despre ce vede la TV și pe Internet, fie că-i de bine sau de rău. vezi toate articolele