Metoda bizară pe care CIA voia s-o folosească pe teroriștii al-Qaeda

Metoda bizară pe care CIA voia s-o folosească pe teroriștii al-Qaeda

Data de 11 septembrie reprezintă o zi cu încărcătură tragică care va marca pentru totdeauna istoria Americii. Un raport odată clasificat scoate la iveală disperarea CIA-ului de atunci și dorința lor de a afla adevărul cu orice preț.

Existența programului de cercetare numit Project Medication a scos la iveală metoda prin care CIA dorea să afle adevărul. Acesta era prezent într-un raport clasificat care a fost furnizat către American Civil Liberties Union, pe baza unui ordin judecătoresc.

Raportul de 90 de pagini reprezintă o fereastră către lupta internă cu care personalul medical din agenție se confrunta, din cauza programului sever de interogatoriu care avea șanse să salveze vieți prin prevenirea atacurilor viitoare. Cea mai mare problemă era una de etică, deoarece CIA voia să utilizeze un „ser al adevărului” pentru a-i forța pe suspecți să divulge informații despre potențialele atacuri teroriste.

După luni de cercetare, agenția a decis ca medicamentul numit Versed – un sedativ adesea prescris pentru a reduce anxietatea – ar putea să merite o încercare. Raportul precizează că între 2002 și 2007, medici, psihologi și asistenți medicali erau implicați direct în programul de interogare.

Ei au evaluat și monitorizat 97 de deținuți în 10 facilități secrete ale CIA din străinătate și au însoțit deținuții în mai mult de 100 de zboruri. În cele din urmă, CIA a decis să nu solicite avocaților guvernamentali aprobarea medicamentului, din cauza unor preocupări etice semnificative.

Înainte de dezvoltarea Versed, raportul precizează că cercetătorii au studiat înregistrări ale vechilor experimentelor sovietice care implicau medicamente, dar și programul discreditat al CIA, MK-Ultra, din anii ’50-’60 care a implicat experimentarea cu LSD și alte droguri, în căutarea unui ser al adevărului.

Experimentele de acest gen au fost criticate la scară largă și, chiar și în prezent, unii experți se îndoiesc că există o astfel de substanță eficientă.

Sursa: apnews.com