Facebook, Twitter și alți giganți din online își unesc forțele împotriva terorismului

Facebook, Twitter și alți giganți din online își unesc forțele împotriva terorismului

În lupta împotriva terorismului s-au făcut numeroaste tentative, dar parteneriatul mai multor giganți din online, inclusiv Facebook sau Twitter, s-ar putea să ajute.

Tot mai multe organizații și companii au anunțat în ultmele săptămâni proceduri prin care speră să înfrâneze propagarea mesajelor extremiste pe diverse rețele sociale. Aceste practici vin la câteva luni după ce mai multe țări din Uniunea Europeană și din afară s-au decis să definească restricții și amenzi din ce în mai mari împotriva celor de la Facebook, dacă nu devin mai eficienți în a șterge postări ilegale ce au fost raportate de comunitate.

Noul forum de companii ce luptă pentru prevenirea propagării mesajelor teroriste este intitulat Global Internet Forum to Counter Terrorism sau GIFCT. ,,Credem că lucrând împreună și partajând cele mai bune elemente tehnologice și operaționale din efortul nostru individual,” vom reuși. Acesta a fost mesajul oficialilor Twitter după semnarea acordului cu celelate companii. ,,Putem avea un impact mai mare asupra amenințării teroriste din online.”

Din documentul ce detaliază scopul și metodologia ce va fi utilizată de GIFCT, reiese că procedeele vor fi destul de apropiate de cele folosite în trecut de Facebook. Practic, va fi vorba de realizarea și partajarea unei baze de date intitulată Shared Industry Hash Database. Aceasta va folosi algoritmi de inteligență artificială pentru a identifica rapid și a bloca conținutul nepotrivit din fiecare colț al internetului într-un timp foarte scurt. O echipă de oameni ce va reprezenta noul parteneriat va colabora în mod direct cu UN Security Council Counter – Terrorism Executive Directorate (UN CTED) și cu ICT4Peace Initiative cu scopul găsirii și implementării de soluții anti-teroriste pe termen lung.

În perspectivă, sunt mari șanse să fie definite o serie de elemente de bună practică online împotriva conținutului extremist ce vor fi implementate în mod automat, în același timp în care vor fi partajate cu alte colțuri din industrie. Până și cele mai mici companii sau rețele sociale vor avea acces la uneltele dezvoltate de cei mai mari giganți din tech în parteneriat cu UN.