Schimbarea permisului de conducere expirat: de ce acte ai nevoie

Schimbarea permisului de conducere expirat: de ce acte ai nevoie

Dacă ai ajuns în momentul în care e necesară schimbarea permisului de conducere expirat, atunci trebuie să știi de ce acte ai nevoie, ca să nu faci plimbări inutile.

Înainte să soliciți eliberarea unui nou permis de conducere, trebuie să faci o vizită medicală, pentru că pe lista documentelor necesare se numără și o fișă medicală care să certifice că sunteți apt și, desigur, trebuie plătită o taxă de până la 200 de lei (în funcție de clinica medicală unde faci controlul). La aceasta se mai adaugă și taxa de 68 de lei pentru eliberarea noului permis.

Acte necesare pentru schimbarea permisului de conducere expirat

Cerere eliberată și editată informatic la ghișeu pentru eliberări permise. Cererea trebuie să-ți fie înmânată dacă ești titular. Trebuie să o semnezi și să completezi informațiile privind fișa medicală și dovada plății contravalorii permisului auto.

Actul de identitate, în original și copie. Pentru cetățenii români, este necesar actul de identitate/buletinul pentru a confirma că au domiciliul sau reședința în România.

În cazul cetățenilor străini, sunt necesare următoarele documente: carte de rezidență, permis de ședere, certificat de înregistrare, însoțit de pașaport sau pașaport diplomatic/serviciu.

Chitanța/dovada plății contravalorii permisului de conducere, care e de 68 de lei. Această taxă poate fi achitată prin următoarele metode:

  • online, prin sistem internet banking în contul IBAN: RO76TREZ705502601X009835
  • la orice bancă unde ai deschis un cont bancar
  • numerar la la casieriile unitatilor Trezoreriei Statului Sector 5, cu sediile în: Bd. Națiunile Unite nr. 6-8, Calea 13 Septembrie nr. 226
  • la ghișeele Serviciului public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor București
  • prin mandat poștal

Permisul de conducere e necesar, în cazul în care este deteriorat sau dacă ți-ai schimbat numele. Dacă l-ai pierdut s-au ți-a fost furat, ai soluții: trebuie să declari o cerere pe proprie răspundere că s-a întâmplat unul dintre cele două incidente.

Eliberarea unui permis de conducere suspendat anterior

Dacă permisul ți-a fost suspendat în urma unei infracțiuni, procedura e puțin diferită:

„În cazul persoanelor cărora le-a fost anulat permisul de conducere, ca urmare a condamnării pentru o infracțiune care a fost dezincriminată, în condițiile art. 4 din Codul penal, acestea vor prezenta pentru eliberarea unui nou permis de conducere, documentele de mai sus însoțite de hotărârea de dezincriminare, nefiind necesară susținerea vreunui examen”, menționează Prefectura București.

Fișa medicală, în original și copie. Aceasta dovedește că ești apt medical pentru a conduce autovehicule din categoria pentru care soliciți eliberarea permisului auto.

Lista unităților medicale autorizate pentru eliberarea fișei medicale o găsești aici.

Daniel Ștefan
Articol scris de
Daniel Ștefan
Comentarii
Daniel Ștefan
13:20 / 05.06.2018