Poți conduce un tractor pe drumurile publice fără să ai permis de conducere

Poți conduce un tractor pe drumurile publice fără să ai permis de conducere
George Stanciu
George Stanciu
13:00 13.04.2017

O decizie venită de la Instanța Supremă ne arată că putem conduce tractoare pe drumurile publice, fără permis de conducere.

Poate că sună ciudat știrea, dar aceasta este o realitate apărută în urma unei serii de decizii judecătorești. Astfel, pornim de la cazul lui Ion Ilie Creinicean, care a condus un tractor pe drumul public, fără permis de conducere, fiind sancționat conform articolelor 334, alineatul 1 și 335, alineatul 1, din Codul Penal.

Acesta a fost achitat de infracțiunea de punere în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat și conducerea unui vehicul fără permis de conducere, de către Judecătoria Deta. Curtea de Apel Timișoara a sesizat Instanța Supremă, care a oferit o decizie în acest caz.

Sesizarea Curții de Apel a cerut pronunțarea unei hotărâri care să arate ”în ce măsură tractorul agricol sau forestier condus pe drumurile publice devine asimilat autovehiculului, iar conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier neînregistrat, potrivit legii, sau de către o persoană care nu posedă permis de conducere întrunește condițiile de tipicitate a infracțiunilor prevăzute de art. 334, alin. 1 din Codul Penal, respectiv art. 335, alin. 1 din Codul Penal.”

Înalta Curte de Casație și Justiție arată că nu constituie infracțiune conducerea pe un drum public a unui tractor agricol sau forestier care nu este înmatriculat sau înregistrat, dar nici conducerea acestuia de către o persoană fără permis de conducere, arată hotnews.ro.

În urmă cu aproximativ o săptămână, Curtea Constituțională a României a cerut incriminarea faptelor de conducere a acestor autovehicule, pe drumurile publice, fără permis de conducere.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI