Applicațiile de iOS ajung pe Mac: sistemele de operare devin mai apropiate

Applicațiile de iOS ajung pe Mac: sistemele de operare devin mai apropiate

Oficialii Apple s-au ferit în trecut să afirme că vor combina vreodată iOS cu macOS, dar primele gesturi în această direcție vor fi făcute odată cu macOS Mojave.

În ultimele săptămâni, au apărut zvonuri referitoare la portarea aplicației News de pe iOS pe Mac. Aplicația nativă de știri a celor de la Apple este una foarte bine pusă la punct și include știri alese cu grijă pentru a nu fi false. Odată cu macOS Mojave, același agregator de știri va putea fi accesat pe Mac.

Tot în Mojave, pe lângă News, vom avea aplicațiile Stock pentru monitorizarea fluctuației prețurilor la acțiuni, Voice Memos pentru a-ți folosi Mac-ul ca reportofon și Home. Ultima este destinată interacțiunii cu echipamentele inteligente din casa ta conectate la internet. macOS_preview_Home_screen_06042018

Dacă aplicația News de pe Mac ți se pare foarte similară cu cea de pe iPad, motivul similarităților este cât se poate de simplu. În realitate, vorbim de aceeași aplicație. UIKit, framework-ul cu care sunt realizate majoritatea programelor de iOS a fost inclus în macOS Mojave. Ca un experiment, Apple și-a portat o parte din propriile aplicații de pe iOS pentru a vedea dacă mecanismul funcționează cum trebuie.

Începând cu 2019, toți dezvoltatorii de aplicații pentru iOS își vor putea porta cu o ușurință sporită aplicațiile de pe iPhone sau iPad pe Mac. Deși oficialii Apple au insistat foarte mult pe această funcție nouă în prezentarea de la WWDC, au ținut să menționeze că nu reprezintă un semn al faptului că gigantul va renunța la macOS pentru iOS.

Cele două platforme Apple vor continua să existe separat una de alta. Fiecare se va dezvolta independent pe termen lung, deși vor exista întodeauna particularități pe care le vei recunoaște din iOS, dar vei putea profita de ele pe Mac. Dintr-un punct de vedere, noile aplicații create cu UIKit îți vor aduce aminte de aplicațiile universale de la Microsoft pe care le poți crea o singură dată, dar le poți rula pe Windows 10, Xbox One și, în trecut, pe Windows Mobile 10.macOS_preview_News_screen_06042018

Citește și: