Sarea de bucătărie cu plastic e pericolul pentru sănătate la care să fii atent

Sarea de bucătărie cu plastic e pericolul pentru sănătate la care să fii atent

Un nou studiu arată că majoritatea sării de bucătărie pe care o cumpărăm și folosim vine la pachet și cu microparticule de plastic.

Microplasticele au fost descoperite în apa sărată în urmă cu câțiva ani, dar cât de mare e problema cu sarea de bucătărie era o necunoscută până acum.

Un studiu efectuat de cercetătorii de la Greenpeace East Asia și din Coreea de Sud a testat 39 de mărci de sare de bucătărie vândute în diverse regiuni din lume. Dintre acestea, 36 de branduri de sare conțineau microparticule de plastic.

”Descoperirile sugerează că ingerarea de microplastice din produsele marine este în strânsă legătură cu emisiile dintr-o anumită regiune”, conform lui Seung-Kyu Kim, profesor de științe marine la Incheon National University, din Coreea de Sud.

Mostre de sare din 21 de țări din Europa, America, Africa și Asia. Cele trei branduri care nu conțineau microplastice sunt din Taiwan, din China și din Franța.

Densitatea microplasticelor variază în funcție de brand, dar cele din Asia conțineau cele mai mari valori. Sarea din Indonezia era cea mai contaminată cu microparticule de plastic. Cele mai mari concentrații de microparticule de plastic se află în sarea de mare, urmată de sarea din lacuri și de sarea gemă.

Noul studiu estimează că un adult consumă, în medie, 2.000 de microparticule de plastic în fiecare an, doar din sarea de bucătărie. Ce înseamnă asta, mai departe, pentru corpul nostru, e un mister.

Un studiu separat, făcut de University of York, a încercat să descopere riscurile pe care le prezintă microplasticele, dar a concluzionat că nu există suficiente date încât să știm dacă acestea ne provoacă rău sau nu.

Citește și:
Etichete: