19 nov. 2018 | 06:43

Cum ți se schimbă viața când renunți la Facebook și alte rețele sociale

ACTUALITATE
Cum ți se schimbă viața când renunți la Facebook și alte rețele sociale
Mashable

Consumul excesiv de social media poate avea efecte adverse nu tocmai plăcute asupra sănătății tale, de la senzația de singurătate la depresie.

Această concluzie a fost trasă de cercetătorii de la University of Pennsylvania, în urma unui studiu în care au analizat felul în care Facebook, Instagram și Snapchat îți pot afecta bunăstarea. Echipa a fost condusă de psihologul Melissa G. Hunt. Alături de experți, Hunt a monitorizat consumul de social media al unui grup format din 143 de voluntari cu telefoane iPhone.

La început, aceștia au completat un chestionar și au fost puși să facă un screenshot la ecranul bateriei de la iPhone-urile lor. Ulterior, cercetătorii le-au cerut să petreacă doar 10 minute pe zi pe fiecare din cele trei aplicații mai sus menționate și să continue să facă screenshot-uri la ecranul bateriei.

După trei săptămâni, cercetătorii au analizat starea participanților prin prisma mai multor măsurători, printre care singurătatea, depresia, anxietatea și FOMO (fear of missing out – teama de a rata ce fac prietenii tăi când tu nu ești cu ei). Astfel, au descoperit că participanții care au folosit mai rar social media au avut parte de o scădere a nivelelor de singurătate și depresie. „Efectele aceste sunt în mod special mai pronunțate în cazul oamenilor care erau mai depresivi când a început studiul”, a explicat Hunt.

Acest studiu nu este singurul care analizează felul în care social media poate contribui la stări negative. Cercetările anterioare au demonstrat că social media poate mări sentimentele de depresie și singurătate din cauza felului în care utilizatorii se compară unii cu ceilalți. La urma urmei, postările din social media sunt construite în așa fel încât să prezinte oamenilor activități și momente dominate de sentimente pozitive. Observarea constantă a acestor postări care prezintă viața altor utilizatori într-un mod perfect poate să îi facă pe unii oameni să se simtă singuri, triști și ca și cum ar pierde ceva important.