09 nov. 2018 | 14:07

Televizorul smart de la Samsung pe care-l controlezi cu mintea

ACTUALITATE
Televizorul smart de la Samsung pe care-l controlezi cu mintea
The Independent

Samsung lucrează la dezvoltarea unei tehnologii care-ți va permite să acționezi televizor doar cu mintea. Creierul tău devine, astfel, telecomanda, dar este destinată persoanelor cu dizabilități motorii.

Samsung și o echipă de cercetători elvețieni de la Centrul de Neuroproteze al Școlii Federale Politehnice din Lausanne (abreviat EPFL, în franceză), lucrează la dezvoltarea unei tehnologii care ar putea ajuta persoanele cu dizabilități motorii.

În urmă cu câteva decenii, telecomanda a fost o adevărată minune pentru iubitorii de televizoare pentru că puteau, în sfârșit, să schimbe programul sau volumul sonorului fără să se mai ridice de pe canapea. Totuși, sunt oameni care, din cauza unor afecțiuni sau paralizii, nu pot utiliza nici măcar telecomanda.

Prin urmare, Samsung vrea să creeze un televizor smart capabil să poată fi acționat doar cu semnalele transmise de creier, nefiind necesară vreo mișcare din partea utilizatorului.

Compania sud-coreeană a prezentat deja al doilea prototip al unui astfel de TV, la o conferință științifică din San Francisco (SUA).

Ricardo Chavarriaga, unul dintre cercetătorii EPFL care au prezentat prototipul, a atras atenția asupra faptului că este importantă și lăudabilă dezvoltarea unor tehnologii cât mai complexe, dar, de multe ori, se uită că ele trebuie făcute pentru a interacționa cu oamenii. Iar dispozitivele create ar trebui să fie accesibile pentru toți, inclusiv pentru cei cu dizabilități.

samsung smart tv

Sursa: cnet

Primul pas în dezvoltarea acestui Tv smart a fost să se observe cum se comportă creierul uman atunci când persoana în cauză intenționează să adreseze o comandă televizorului, inclusiv alegerea unui film de pe Netflix, de exemplu.

Prin urmare, persoana care a testat prototipul a trebuit să poarte pe cap o cască prevăzută cu 64 de senzori capabili să capteze undele cerebrale, în funcție de focalizarea ochilor.

Samsung și EPFL au demonstrat că o astfel de tehnologie va putea fi perfecționată în viitorul apropiat. Chiar dacă acum încă nu este perfect, televizorul Samsung pe care-l vei controla cu mintea va deveni o realitate.

Singura problemă pe care Samsung nu o menționează este prețul unui asemenea televizor. Poți intui că va fi unul astronomic, având în vedere tehnologia cu care urmează să fie echipat. Prin urmare, persoanele cu dizabilități vor mai avea nevoie de o avere ca să-și satisfacă plăcerea privitului la Tv.