20 feb. 2018 | 13:30

Samsung a dezvăluit cel mai mare SSD din lume

ACTUALITATE
Samsung a dezvăluit cel mai mare SSD din lume

SSD-urile au evoluat rapid de-a lungul ultimilor ani, iar Samsung face un pas important și dezvăluie cel mai mare device de acest fel.

Samsung a dezvăluit cel mai mare SSD din lume, dar s-ar putea să nu fii tentat să îl cumperi, cel puțin nu pe persoană fizică. Noul SSD creat de companie se adresează segmentului enterprise, clienții firmelor care doresc să facă tranziția de la HDD-uri clasice fiind publicul-țintă principal pentru o asemenea soluție de stocare.

Numele noului SSD nu este cel mai atrăgător, PM1643, dar asta n-ar trebui să fie o problemă. Noul solid state drive este alcătuit din 32 de unități flash NAND, fiecare de câte 1 TB. La rândul lor, fiecare dintre aceste unități este compusă din 16 straturi de cipuri V-NAND, fiecare de câte 512 Gb.

ssd samsung 30 tb

Cam cât de mult poți să stochezi pe un asemenea disc? Aproximativ 5.700 de filme HD sau în jur de 500 de zile de înregistrare video, non-stop. Noul SSD este de două ori mai mare decât anteriorul ”cel mai mare”, care avea 16 TB și care a fost lansat tot de Samsung în martie 2016. Într-adevăr, Seagate a lansat un SSD de 60 GB, dar acesta nu este un disc de 2,5 inci, ci de 3,5 inci. În plus, acel disc a fost mai degrabă o dovadă a capabilității tehnologice și nu a ajuns pe piață.

Discoul are viteze de citire și de scriere secvențiale impresionante, de până la 2.100 MB/s, respectiv 1.700 MB/s, de aproximativ trei ori mai mari decât vitezele unui SSD obișnuit.

Încă nu știm când va fi scos la vânzare PM1643 și nici ce preț va avea acesta. Vor exista și variante mai mici ale acestui disc, de 16,36 TB, de 7,68 TB, de 1,92 TB, de 960 GB și de 800 GB. Un oficial al companiei, Jaesoo Han spune că firma ”va continua să îndeplinească cererile clienților care vor din ce în ce mai des SSD-uri de peste 10 TB.