Alzheimerul ar putea fi provocat de o ciupercă cerebrală

Alzheimerul ar putea fi provocat de o ciupercă cerebrală

Anual, din ce în ce mai multe persoane care depăşesc vârsta de 65 de ani suferă de demenţă. Cercetătorii încă sunt în căutarea cauzei, dar noile studii oferă o teorie fascinantă: unele cazuri de Alzheimer pot fi determinate de o simplă ciupercă cerebrală.

Studiul apărut în Nature Scientific Reports creează deja controverse în comunitatea ştiinţifică. Cercetătorii din domeniul biologiei moleculare, Diana Pisa, Luis Carrasco şi colegii lor au studiat 25 de cadavre, dintre care 14 aparţineau oamenilor bolnavi de Alzheimer. Ce au descoperit aceşti savanţi pare a fi incredibil. Toţi cei 14 care au fost bolnavi de Alzheimer au avut o infecţie fungică.
Este posibil, oare, ca această infecţie fungică să cauzeze simptomele demenţei? Diana Pisa şi colegii săi nu exclud această posibilitate. Astăzi există numeroase tratamente pentru infecţiile fungice cunoscute, iar cercetătorii afirmă că următorul pas este să fie testată eficacitatea acestor medicamente pe exponenţi care suferă de Alzheimer, potrivit Gizmodo.
“Cauza bolii Alzheimer este bine înţeleasă. În familiile nu tocmai norocoase, boala pare a fi o tulburare moştenită, cauzată de unele mutaţii la nivel genetic. În cazul în care infecţiile fungice ar fi principala cauză, mutaţiile genetice ar trebui să facă „transportatorii” sensibili, iar 100% dintre aceştia ajung să fie infectaţi, ceea ce este puţin probabil”, afirmă neurologul John Hardy de la University College din Londra, fiind sceptic în raport cu descoperirea cercetătorilor.
Totuși, este foarte posibil, precum în cazul cancerului, ca maladia Alzheimer să nu aibă o singură cauză, ci mai multe. Pot exista zeci de motive din cauza cărora oamenii dezvoltă demenţa, iar fiecare dintre ele să necesite tratamente diferite. În cazul în care acest studiu va duce la cel puţin un tratament pentru demență, ar fi un pas imens pentru medicină.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: