Cea mai ambițioasă metodă de curățare a Insulei Plasticului a fost demarată

Cea mai ambițioasă metodă de curățare a Insulei Plasticului a fost demarată

Insula de gunoaie din Pacific, situată în nordul Oceanului Pacific, reprezintă nepăsarea omului, ajunsă la dimensiuni colosale: insula este de trei ori mai mare decât suprafața Spaniei.

În încercarea de a face față monstrului de gunoaie, o organizație nonprofit a lansat o capcană pentru a colecta resturile de plastic. Aceasta a fost lansată sâmbătă în San Francisco și face parte dintr-o mișcare ambițioasă de curățare.

Structura nepilotată de aproximativ 600 de metri este finanțată de Ocean Cleanup, o organizație nonprofit, care urmărește să captureze cât mai mult plastic posibil. Produsul care a costat aproximativ 20 milioane de dolari promite ca în următorii cinci ani să curețe jumătate din Insula de gunoi.

Deșeurile de pe insulă includ cel puțin 87.000 de tone de plastic. În următoarele zile, capcana va fi amplasată într-un loc unde va fi testată pentru două săptămâni. Dacă totul mereu așa cum a fost planificat, capcana va fi dusă la aproape 2200 de km în larg.

Sistemul de curățare ar trebui să funcționeze astfel: după ce capcana este detașată de vasul de remorcare, curenții o vor modela în forma literei U. Pe măsură ce se deplasează cu ajutorul vântului și valurilor, aceasta ar trebui să prindă plasticul – care va fi cărat înapoi pe țărm, unde va fi sortat și reciclat.

Capcana are o plasă ce atârnă la trei metri adâncime, care va prinde bucățile mai mici de plastic. Organizația nonprofit menționează că viața marină ar putea trece prin aceasta.

Cu toate acestea, anumiți cercetători se tem că sistemul de curățare va afecta viața marină care, în ciuda promisiunilor organizației, ar putea fi prinsă odată cu plasticul colectat. Unii cercetătorii mai radicali sunt mai drastici decât atât și spun că acesta va omorî cu siguranță animalele.

Citește și: