Rușii au testat o rachetă hipersonică pe care americanii n-o pot opri

Rușii au testat o rachetă hipersonică pe care americanii n-o pot opri

Rusia face progrese în domeniul rachetelor hipersonice, având în vedere informațiile despre cel mai nou test de acest fel.

Mai multe agenții de presă din Rusia au scris recent că Ministerul Apărării din Rusia a testat cu succes Avangard. Acest sistem aduce laolaltă o rachetă de tip ICBM cu un vehicul similar cu un planor. Împreună, cele două pot călători la viteze de până la Mach 5, sau 6.125 km/h.

Oficialii ruși spun că au lansat racheta din zona Orenburg (din apropierea Kazahstanului), iar ținta lovită a fost la mii de kilometri distanță, în peninsula Kamceatka. N-ar trebui să te mire că testul a fost efectuat la dorința președintelui Putin.

Planorul este capabil să treacă de toate sistemele de apărare împotriva rachetelor, conform informațiilor apărute în presă. Asta înseamnă că și scutul anti-rachetă instalat la Deveselu este inutil în fața noii arme a rușilor. Testarea acestuia ar trebui să ajute Avangard să intre în dotarea armatei undeva în 2019.

Arma are un potențial devastator și e destul de clar că prin acest test, Rusia vrea să le reamintească celorlalți actori de pe scena globală că are capacitatea de a-i lovi oriunde și oricând, în teorie. Termenul cheie este ”teorie” de această dată.

Așa cum notau cei de la Gizmodo, un purtător de cuvânt al Departamentului Apărării din SUA a declarat pentru CNBC că armata SUA a văzut ”mai multe afirmații grandioase de succes decât dovezi în această direcție.” Încă nu există o verificare independentă care să ateste succesul testului Avangard – astfel, încă nu știm dacă e vorba de ceva real, sau dacă este doar o încercare de a face ”marele urs” să pară mai fioros decât este.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: engadget.com