Cimitirul în care rușii și-au ascuns navetele spațiale pregătite pentru Lună

Cimitirul în care rușii și-au ascuns navetele spațiale pregătite pentru Lună

În 1974, URSS a lansat programul Buran, în cadrul căruia au fost construite în secret navete spațiale. Acum, clădirea în care încă mai sunt „adăpostite” câteva navete a devenit un adevărat cimitir de rable uitate de lume.

Este greu de estimat cât au investit sovieticii în acest program, dar rapoartele estimează că undeva la câteva zeci de milioane sau chiar miliarde de dolari. Proiectul a fost închis în 1993, iar locurile unde au fost construite navetele au rămas complet abandonate.

rachete sovietice 1

Fotograful Ralph Mirebs a vizitat unul dintre aceste trei cimitire și a încărcat toate pozele pe LiveJournal blog, unde poți să găsești întreaga colecție. Garajul abandonat este amplasat într-o zonă care aparține de o stație de lansare spațială a Rusiei, numită Cosmodromul Baikonur, unde încă se lansează navete.

rachete sovietice 2

Hambarul abandonat are 131 metri lungime și o înălțime de 61 metri. De asemenea, clădirea este dotată cu niște uși gigantice la fiecare capăt, care se deschideau pentru a elibera navetele.

rachete sovietice 3

Rachetele Buran erau starurile programului, iar denumirea acestora vine din rusă și înseamnă viscol. Rușii au construit doar câteva prototipuri ale acestor navete și doar unul dintre ele a fost pus în funcțiune.

rachete sovietice 4

Aeronavele au fost proiectate pentru a transporta cosmonauți în spațiu – un alt lucru care nu s-a întâmplat niciodată. Primul și singurul zbor a fost efectuat fără pilot. Acesta a avut loc în 1988, a durat 206 minute, timp în care naveta spațială a făcut înconjurul Pământului de două ori și după a aterizat.

rachete sovietice 5

[readmore]

În cimitirul actual încă există două navete care nu au zburat niciodată. Singura navetă care a ajuns în spațiu a fost distrusă în 2002, atunci când acoperișul hambarului în care era depozitată s-a prăbușit.

rachete sovietice 6

Nici navetele care încă se află în hambar nu sunt într-o stare prea buna. Și asta era de așteptat, având în vedere că au stat 22 de ani în paragină. Navetele nu sunt singurele care se distrug. Dacă te uiți atent la poze, poți observa că și grinzile care susțin clădirea sunt foarte ruginite.

Racheta spatiala rusia cimitir

Nava spatiala rusia cimitir

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: