14 feb. 2018 | 15:03

Românii care au schimbat lumea și despre care nimeni nu vorbește

ACTUALITATE
Românii care au schimbat lumea și despre care nimeni nu vorbește

Nu suntem la coada Europei. Suntem aici înainte de timp și vom trăi, ca națiune, mai mult decât Ion Iliescu și George Soros. Tocmai de aceea, niciodată nu e prea târziu să ne aducem aminte de acei români care schimbă lumea la fiecare pas. Și trăiesc anonimi.

La orele târzii ale zilei, când se întunecă și când în față nu mai există decât alarma de mâine dimineață a ceasului, e greu să găsești bucurie. Pe 13 februarie, la orele opt puțin trecute fix, am găsit bucurie. S-a ridicat dinaintea ochilor într-un titlu: „EXCLUSIV Cum a ajuns un nume de român să fie încrustat pe automobilul Tesla trimis în spaţiu de Elon Musk”.

Din punct de vedere jurnalist, e magic: subiectul exclusiv, nucleara. Din punct de vedere român, e fenomenal: suntem mari, domnule, suntem giganți. Îmi înțelegi încântarea cu care am căutat românul sau, mai bine zis, numele. Am căutat și informațiile din articol. Așa e, se confirmă!

E un nume de român, dar nu-i român, ci româncă. E încrustat, dar e la grămadă cu alți 5.999 de oameni angajați la SpaceX pe-o placă de la bordul mașinii Tesla. Lucrează pentru Elon Musk, dar probabil că Elon Musk nici nu știe de acest nume. Nu contează, noi știm. Și am ajuns să dau dreptate unui editorial de pe PLAYTECH care m-a necăjit: există, da, e adevărat, există nișa oamenilor care se ratează confortabil.

În acest caz, există o româncă în echipa lui Elon Musk. E româncă după tată și după un oarecare nume care și sună, și nu prea sună românește. Ea în niciun caz nu s-a ratat confortabil. Ba chiar o stimez. E angajată la o companie cool, care face lucruri la care alții doar visează, poate învăța o mulțime de lucruri într-un startup pământean care țintește spre stele și în față încă mai are viitorul. Are doar 28 de ani.

Noi, ca națiune, popor, oameni și naționalism, ne-am ratat confortabil. Adică, ne-am făcut istorie și renume pe genii ca Henri Coandă și am omis adevărații vectori de revoluție.

Unde sunt acei români care i-au turnat în pahar lui Winston Churchill pe când ceea ce avea să devină premierul de război al Marii Britanii era doar un adolescent golan? Unde e povestea femeii care a cules fructele din care s-a înfruptat Charles de Gaulle înainte să fie lider de Franță? Unde e drama românului care a strâns piulițe la Titanic? Toți aceștia au schimbat lumea, ca minerul care, într-o oarecare zi rece de decembrie, încă scotea fier din pământ să-l pună pe tren către Paris să-și facă Franța Eiffelul.

Poate m-a luat valul.

Simt însă că e timpul să ne prețuim mai mult românii care apar undeva, care au un nume cât de cât local, care au mâncat mămăligă cu ceapă într-o oarecare vară pe-un câmp bărăgănean din Muntenia. Sunt sigur că undeva, într-un oarecare orășel vest-central din America, un român care a livrat scrisori părinților lui Bill Gates doarme la această oră liniștit, împăcat, a dus lumea mai departe.

Poate exagerez.

Observ însă că acestea sunt adevăratele revoluții. Sigur, se prea poate ca revoluționarii mari să nu țină să se laude. Fac treabă și nu le prea pasă de unde vine România pe hartă.

klaus iohannis tren meme 1

Cam așa cred că e acum cu fata care lucrează la SpaceX. SpaceX are 6.000 de angajați, aproximativ. Asta înseamnă șase mii (mai mult sau mai puțin). Șase mii de oameni sunt mulți. Probabil că, într-o anumită măsură, sunt acolo fel și fel de călători din fel și fel de țări.

În acest caz pragmatic, adorat de presă, dar mai adorat de popor, fata este româncă cam cum ai carne în parizer sau în burgerii de la fast food. Tatăl e de pe-aici, dar familia e în America de aproape jumătate de secol, iar ea știe vag că există România, că i-a mai povestit tatăl. Altfel, este un angajat ca oricare altul, fără revoluții la activ. Mă rog, sper că i-a ținut măcar o dată ușa lui Elon Musk.

Ăștia suntem însă. Un popor care schimbă lumea. Dacă ne anturăm mai mulți, în drumul nostru de aici până mai încolo, tot am schimbat puțin lumea. Ăștia suntem ca români. Avem darul și povara să facem lucruri normale, iar acțiunile noastre să ducă la revoluții. Suntem, nu încape îndoială, neam de daci. D A C I (p.s.: atenție la i, că nu-s Dacii).

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele