30 mart. 2018 | 11:27

Cum te pregătește România pentru Brexit, schimbarea radicală din Europa

ACTUALITATE
Cum te pregătește România pentru Brexit, schimbarea radicală din Europa

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a lansat un nou clip informativ referitor la efectele Brexitului asupra românilor din Marea Britanie. Potrivit statisticilor, în Marea Britanie trăiesc 328.000 de români.

Acțiunea face parte din cadrul amplei campanii de consultări publice „România în contextul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană”. Această etapă a negocierilor va dura până în octombrie 2018.

Clipul are două minute jumătate și a fost lansat atât pe site-ul instituției, cât și pe conturile social media ale Ministerului. În acest clip apare Victor Negrescu, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, care vorbește despre etapele parcurse până acum. De asemenea, el vorbește despre perioada de tranziție, dar și despre viitorul relațiilor dintre România și Marea Britanie, dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie.

Acesta a declarat că, încă de la începutul Brexitului, a avut ca prioritate garantarea drepturilor românilor din Marea Britanie.

Potrivit acestuia, ce-a de a doua etapă a negocierilor va dura până în octombrie 2018, iar MAE așteaptă opinii și proiecte de la cetățenii interesați de acest subiect. Aceste sugestii vor fi introduse în „viziunea României”. Ministrul a subliniat că, pe tot parcursul Brexitului, România va fi pregătită să informeze, să îndrume şi să sprijine cetăţenii în raport cu autorităţile britanice şi cu noile condiții Brexit.

Acesta nu este primul clip de acest gen, în octombrie 2017, Ministerul de Externe a lansat primul clip de informare cu privire la Brexit. Toate aceste lucruri se întâmplă, după referendumul din iunie 2016, în care Marea Britanie a decis retragerea din Uniunea Europeană. În urma referendumului, guvernul britanic a declanşat, în 29 martie 2017, procedurile de retragere din Uniunea Europeană.

Negocierile pot dura maximum doi ani, urmând ca la 30 martie 2019, în perioada deţinerii de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, Marea Britanie să piardă statutul de membru al blocului comunitar. În cazul eşuării negocierilor, Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană la doi ani de la declanşarea Articolului 50 fără un Acord de Retragere.