Robotul care îți citește gândurile și face ce vrei e un vis devenit realitate

Robotul care îți citește gândurile și face ce vrei e un vis devenit realitate

Cred că nimănui nu i-ar plăcea ca persoanele din jur să-i poată citi gândurile sau mai rău – tu să le citești gândurile celorlalți, ca în celebrul film cu Mel Gibson, What Women Want.

Însă ideea unui robot care să facă asta și care devine practic „sclavul” tău nu sună atât de rău. Dacă ai visat vreodată la asta, cercetători de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) îți pot face acum pe plac.

Ei au dezvoltat un robot care poate fi controlat de tine. Mașinăria, numită Baxter, îți citește undele cerebrale în timp real și astfel știe dacă ești sau nu mulțumit de acțiunile sale.

În cazul în care crezi că robotul a făcut o greșeală, Baxter „simte” și se corectează. Cel care deține controlul asupra mașinăriei poate să facă gesturi subtile pentru a schimba sarcina efectuată de aceasta.

Oamenii de știință spun că tehnologia a fost concepută pentru a-i face pe roboți să acționeze ca o extensie a voinței unei persoane. Dezvoltatorul proiectului, Daniella Russa spune că scopul proiectului este ca oamenii să de îndepărteze de lumea în care trebuie să se adapteze în funcție de constrângerile mașinăriilor.

„Obiectivul proiectului este acela de a dezvolta sisteme robotice care să fie o extensie a noastră mai naturală și mai intuitivă”, a declarat ea.

Echipa a demonstrat că sistemul funcționează – în colaborare cu o persoană care-l conduce – într-un mod care nu a mai fost văzut până acum. Unul dintre cele mai interesate aspecte ale robotului este că nu are nevoie de training pentru a efectua sarcinile respective, ceea ce îl face dezirabil pentru companiile care vor fi interesate să-l folosească în lumea reală.

Pentru a crea sistemul, echipa a folosit puterea electroencefalografiei (EEG), pentru activitatea cerebrală și electromiografia (EMG), pentru activitatea musculară. De asemenea, o serie de electrozi au fost aplicați pe scalpul și antebrațul utilizatorilor. Rezultatul îl poți vedea cu ochii tăi în videoclipul de mai jos.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Forbes