Robotul care îți livrează și asamblează mobila de la IKEA

Robotul care îți livrează și asamblează mobila de la IKEA
Sursa foto: Spectrum.ieee.org

Roboții au reușit de-a lungul timpului să asambleze cam orice tip de aparatură în locul tău. În prezent, oamenii de știință au proiectat un robot care să-ți asambleze și mobila aceea de la IKEA, care îți dădea bătăi de cap.

Cercetători de la Nayang Technological University din Singapore au venit cu ideea de a face un robot care să efectueze și sarcini minuțioase. Aceștia spun că roboții inventați până acum au probleme în a pune cap la cap obiecte și piese mici. Astfel, ei vor ca robotul lor să poată construi un obiect complex – cum sunt anumite piese de mobilier de la IKEA – fără instrucțiuni.

Cercetătorii s-au gândit că un scaun de la IKEA ar fi cel mai potrivit pentru o astfel de sarcină. La începutul testului, toate piesele au fost împrăștiate aleatoriu pe jos, exact ca atunci când tu îți faci curaj și te pregătești să asamblezi un obiect.

Robotul are două brațe, senzori de forță și o cameră video. Cu ajutorul acestora robotul poate vedea 3D și își poate da seama ce forță să exercite, astfel încât să nu strice obiectul. Cel mai mare plus al acestuia este faptul că este autonom. Tot procesul de asamblare a durat aproximativ nouă minute.

În viitor, această tehnologie ar putea fi utilizată pentru a construi aproape orice, fără să fie nevoie de implicarea omului, care de obicei trebuie să îi dea indicații robotului. În aceste circumstanțe ideea fabricilor independente nu mai pare atât de futuristă, deoarece acești roboți nu mai au nevoie de asistare.

O altă invenție recentă din sfera inteligenței artificiale sunt albinele robot construite de NASA. Oamenii de știință vor să exploreze Marte cu ajutorul creaturilor mecanice echipate cu senzori și dispozitive de comunicații fără fir. Această „specie” va avea aripi uriașe și va primi comenzi wireless.

Citește și:
Sursa: TheOutline