Cel mai mare avion din lume e pregătit pentru decolare

Cel mai mare avion din lume e pregătit pentru decolare

Avionul Stratolaunch este cel mai lat din lume, cu aripile care se întind până la 117 metri, iar testul recent l-a dus mai aproape de decolare.

În testele din 25 februarie derulate la Mojave Air and Space Port din Mojave, California, Stratolaunch a ajuns la o viteză de 74 de kilometri pe oră în timp ce străbătea drumul spre pista de decolare. Vestea a fost împărtășită pe Twitter de Paul Allen, fondatorul Stratolaunch Systems și cofondatorul Microsoft.

Avionul Stratolaunch cântărește în jur de 227.000 de kilograme și poate căra încă 250.000 de kilograme. Scopul lui este să transporte lansatoare de rachete și sateliți meniți pentru orbita joasă a Pământului.

De obicei, lansările de rachete din locații fixe pot fi întârziate de condițiile vremii sau de traficul aerian. O lansare dintr-o aeronavă în mișcare, la o altitudie de 11.000 de metri de sol, ar anula aceste probleme.

Lansarea de rachete din aer nu este un concept nou. NASA și Virgin Group dezvoltă deja proiecte similare. Racheta XL de la Orbital ATK poate fi lansată dintr-o aeronavă în zbor. Cei de la Orbital ATK au semnat deja un contract cu Stratolaunch în acest scop.

Când te uiți la Stratolaunch, pare că te uiți la două avioane unite de o aripă centrală. Pentru a funcționa, are nevoie de șase motoare Boeing 747. Corpul drept al aeronavei găzduiește echipajul de zbor, iar cel stâng sistemele cu date de zbor. Aripa care le unește stabilizează aeronava.

Stratolaunch a părăsit pentru prima oară hangarul în luna mai a lui 2017. Câteva luni mai târziu, în septembrie, i-au fost testate motoarele. În decembrie, viteza pe care a atins-o în drum spre pista de decolare a fost de 64 de kilometri pe oră. Ultimul test a îmbunătățit viteza. Până la sfârșitul deceniului, avionul va ajunge să fie operațional, conform reprezentanților companiei.

Dacă avionul Stratolaunch are cu adevărat viitor sau dacă va ajunge în muzeu fără să își fi îndeplinit menirea rămâne de văzut.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Live Science