„Robotul” de la Nvidia care îți „curăță” foarte bine fotografiile

„Robotul” de la Nvidia care îți „curăță” foarte bine fotografiile

Inteligența artificială e din ce în ce mai prezentă în diverse cercetări și proiecte, iar un nou sistem de la Nvidia poate elimina zgomotul din imagini.

Dacă ai făcut o fotografie care are zgomot, în funcție de cantitatea acestuia, poți să-l elimini cu diverse unelte, chiar și cu Photoshop. Nu vei rămâne cu o imagine perfectă, iar în unele situații, nici nu va dispărea tot zgomotul. O inteligență artificială de la Nvidia ar putea schimba asta, însă.

Cercetători ai companiei, alături de alți membri ai MIT și ai Aalto University folosesc inteligența artificială pentru a reduce zgomotul din imagini. Echipa a folosit 50.000 de imagini dintr-un set de la ImageNet, pentru a antrena sistemul să reconstruiască fotografii. Sistemul cu inteligență artificială e acum capabil să elimine zgomotul dintr-o imagine chiar dacă nu a văzut o fotografie fără asemenea artefacte.

nvidia imagini zgomot 2

AI-ul celor de la Nvidia e cunoscut ca Noise2Noise și este creat să funcționeze folosind principii de învățare profundă. Fiecare dintre imaginile de antrenament a fost fără zgomot, iar acesta a fost adăugat ulterior. Imagini generate de calculator, dar și scanări RMN au fost folosite pentru antrenament.

Reducerea nivelelor de zgomot e o tehnică destul de cunoscută deja, dar folosirea învățării profunde este aspectul nou de această dată. Mai bine de 5.000 de imagini de la 50 de subiecți umani din setul de date IXI au fost folosite pentru a antrena sistemul pe partea de RMN-uri. Imaginile rezultate par să fie ușor mai încețoșate decât originalele, însă elementele de bază sunt prezente.

nvidia imagini zgomot

„Aceasta este dovada conceptului, iar sistemul a fost antrenat pe o bază de date publică de RMN-uri. În viitor, sistemul ar putea fi îmbunătățit și ar putea fi aplicat în viața de zi cu zi”, arată Jacob Munkberg, cercetător Nvidia.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: