De ce riscul de a muri e mai mare în Ajunul Crăciunului

De ce riscul de a muri e mai mare în Ajunul Crăciunului
Sursa foto: Science Alert

Pentru unii oameni, Crăciunul este o perioadă de liniște, bucurie și revedere cu cei dragi. Pentru alții însă, Crăciunul vine cu o doză mare de stres.

Un studiu realizat de suedezi arată că Ajunul Crăciunului este momentul din an când cei mai mulți oameni fac atac de cord, în special bătrânii și cei care suferă de boli de inimă. Cercetătorii au analizat informațiile cu privire la 283.014 atacuri de cord raportate la spitalele din Suedia între anii 1998 și 2013, comparându-le cu informațiile din săptămânile din afara perioadei sărbătorilor ca o măsură de control.

Ei au descoperit, astfel, că de Ajunul Crăciunului este o creștere de 37% a riscului de infarct, cele mai multe atacuri de cord având loc la zece seara. În plus, riscul de infarct s-a dovedit a fi cu 15% mai mare în toată perioada sărbătorilor de iarnă. Riscul cel mai mare s-a manifestat în rândul persoanelor cu vârste cuprinse peste 75 și a celor care suferă de diabet și de boli vasculare.

„Sărbătorile de Crăciun și din mijlocul verii au fost asociate cu un risc mai mare de infarct miocardic, mai ales în pacienții mai în vârstă și bolnavi”, a explicat echipa

Și alte studii au arătat o legătură între sărbătorile de iarnă și o creștere a numărului de atacuri de cord, iar cel de față adaugă dovezi în plus. Problema este că acest studiu, fiind unul strict observativ, nu este suficient pentru a demonstra o legătură de tip cauză-efect între Crăciun și infarct.

„Consumul excesiv de mâncare, alcoolul, călătoriile pe distanțe lungi pot mări riscul de infarct”, a explicat unul din membrii echipei, cercetătorul David Erlinge, de la Lund University din Suedia. „Interesant este că pattern-ul de risc crescut dimineața domină restul anului și este inversat de Crăciun, cu un risc crescut seara, indicând că stresul și mâncatul din timpul zilei declanșează atacurile de inimă”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: