Cei doi oameni fără de care telefonul tău n-ar fi existat

Cei doi oameni fără de care telefonul tău n-ar fi existat
Sursa foto: Photo: Kipras Štreimikis/Unsplash

Telefonul este dispozitivul la care omenirea nu ar renunța pentru nimic în lume. Lucrul care le ține în „viață” este bateria, care, desigur, ar putea fi mai bună. Chiar și așa, dacă nu existau acești doi oameni, lucrurile putea fi mult mai grave.

În 1980, John Hennessy și David Patterson au dezvoltat tehnologia RISC. A devenit esențială pentru telefoane, deși pe calculatoare a fost depășit rapid. Tehnologia aceasta a pornit de la o idee simplă: un procesor care rulează mai eficient dacă software-ul îi alimentează mai multe instrucțiuni simple în loc de mai puține, dar mai complicate.

Înainte de Hennessy și Petterson, dispozitivele erau programate să înțeleagă multe instrucțiuni complexe, ceea ce făcea viața mult mai ușoară programatorilor. Chiar și așa, aceste seturi consumă mult timp și energie. Tehnologia RISC a simplificat instrucțiunile până la un lucru pe care un procesor l-ar putea realiza cât mai eficient posibil.

„Ai nevoie de 20% mai multe instrucțiuni, dar ai putea executa fiecare instrucțiune de patru ori mai repede. Acesta este un mare compromis”, a declarat Patterson.

RISC a intrat pe piață la începutul anilor 1990, odată cu PowerPC de la IBM. A fost o serie folosită și de Apple pe laptopurile sale până a trecut la procesoarele Intel. Pe computere, procesoarele RISC au fost rapid depășite și Intel, pe arhitectura CISC, a ajuns ldier de piață.

Din 2007, creația lui Hennessy și Patterson trăiește o a doua viață. Odată cu acel iPhone anunțat de Steve Jobs telefoanele au devenit cool și dorite de toți. În prezent, le numărăm cu miliardele. Arhitectura RISC a devenit indispensabilă telefoanelor, acolo unde bateriile n-au fost niciodată prea mari. Totodată, nici funcționarea nu e similară unui computer.

Aproape fiecare smartphone, tabletă sau oricare alt gadget mobil utilizează o arhitectură RISC – unde compania ARM e lider – și producători ca Samsung, Qualcomm sau Huawei au ajuns să-și dezvolte propriile procesoare. Apple, în ultimii ani, a lucrat cu astfel de furnizori pentru a-și face propriile procesoare.

Când software-ul discută cu hardware-ul, are nevoie de un vocabular special. Înainte de RISC exista un vocabular elaborat, cu o mulțime de cuvinte. În schimb, noi am venit cu un vocabular mic, cu cuvinte mult mai simple. Dadă reduci setul de instrucțiuni înseamnă că reduci complexitatea vocabularului în care software-ul comunică cu hardware-ul”, a declarat Patterson.

Astfel, invenția lor – RISC – a devenit standard pentru mai toate procesoarele de dispozitive mobile. John Hennessy și David Patterson au inventat tehnologia care a făcut posibilă crearea de dispozitive de înaltă performanță. Pentru munca lor, cei doi profesori au fost onorați cu premiul ACM A.M. Turing, în valoare de un milion de dolari. Distincția este un fel de premiu Nobel în industria calculatoarelor.

Sursa: Fast Company