Alternativa la Uber cu biciclete și trotinete electrice e noua modă

Alternativa la Uber cu biciclete și trotinete electrice e noua modă

Serviciul de ride sharing cu trotinete electrice și biciclete e o măsură de fluidizare a traficului urban. Comanzi trotineta sau bicicleta printr-o aplicație, ca pe un taxi sau Uber.

Serviciul de ride sharing pentru trotinete electrice și biciclete este deja prezent și în vogă pe coasta de vest a Statelor Unite ale Americii, în Los Angeles, Santa Monica și San Francisco.

În ciuda câtorva cazuri de vandalism și plângeri din partea pietonilor, ride sharing-ul cu trotinete devine tot mai popular și se poate răspândi și în restul orașelor americane. Serviciul ar putea ajunge și în Europa, dar România, cu siguranță va sta mult la coadă (noi n-avem infrastructură adecvată nici pentru mașini în anumite zone).

În SUA, seriviciul se numește Skip și a fost lansat de către Sanjay Dastoor și Matt Tran, aceiași care au creat și Boosted board.

Bateriile de pe trotinetele electrice te țin cam 50 de kilometri (în speranța că îți revine una complet încărcată), iar micile vehicule total nepoluante ating o viteză de până la 30 de kilometri pe oră.

Modalitatea de a „închiria” o trotinetă sau o bicicletă este simplă: îți descarci aplicația Skip pe telefon și comanzi o trotinetă electrică, la fel cum ai comanda un Uber. Atunci când găsești una liberă, trebuie să scanezi codul de pe ea pentru a o putea folosi. În acest fel, celorlalți utilizatori le apare că trotineta respectivă este în uz.

Skip îți cere doar un dolar pe oră și 15 cenți pe minut pentru o cursă. La finalul cursei, poți lăsa trotineta sau bicicleta aproape oriunde (cu anumite limite, desigur, nu în mijlocul drumului, să încurci carosabilul sau trotuarul). Skip are personal special angajat pentru a colecta vehiculele.

Deocamdată, Skip nu are trotinete și bicilete proprii. Are un parteneriat cu o companie singaporeză, numită Minimotors, care îi furnizează vehiculele. Pe viitor, spun fondatorii serviciul de ride sharing, Skip va avea propriile trotinete și biciclete.

Inițiativa este una îndrăzneață și are mult succes în rândul tinerilor, după cum era de așteptat. Toate marile orașe ale lumii sunt încă departe de momentul acela când oamenii își vor lăsa acasă mașinile personale pentru a lua o bicicletă sau o trotinetă de la Skip pentru a se duce la serviciu, dar astfel de companii vizionare continuă să viseze și să încerce să schimbe ceva.

Sursa: The Verge