Euromaidanul recreat în VR îți arată cum e să trăiești o revoluție

Euromaidanul recreat în VR îți arată cum e să trăiești o revoluție
Sursa foto: Huffington Post

Mai mulți jurnaliști, designeri, programatori și artiști 3D și-au propus să recreeze ziua cea mai sângeroasă a Revoluției din Maidan – revoluția din Ucraina din 2014 – în cadrul unui documentar de realitate virtuală.

Documentarul se va numi „Aftermath VR: Euromaidan” și va avea în centru evenimentele de la 20 februarie 2014. În acea zi de iarnă, forțele armate ale guernului au tras în protestatari cu gloanțe, ucigând 50 de oameni.

Cei care vor vizualiza documentarul vor putea merge pe același drum pe care au mers și protestatarii și vor fi martori ai luptelor cu polițiștii. Evenimentele vor prinde viață cu ajutorul CGI-lui și a fotogrametriei, o tehnică ce folosește fotografiile pentru a supraveghea și mapa distanțele dintre obiecte.

Seturile VR le vor permite oamenilor să exploreze străzile și să aibă acces la videoclipurile arhive, interviuri video cu matori și artefacte ale Revoluției din Maidan, totul fiind disponibil în format 360°.

În momentul de față, proiectul este în stadiile finale, dar încă are nevoie de fonduri pentru a fi terminat. Cu ajutorul paginii deschise pe Kickstarter, oamenii din spatele proiectului se apropie de suma finală.

„Noi reconstruim strada unde s-au întâmplat violențele, așa cum este ea astăzi, prin intermediul fotogrametriei și CGI-ului”, a scris Joseph Sywenkyj pe Kickstarter. „Cei care privesc experiența merg pe aceeași cale pe care au mers protestatarii atunci când au revendicat străzile de la forțele de poliție […]. Privitorii vor explora povestea mergând fizic pe stradă, dezvăluind narațiunea conectată cu anumite locuri, unde s-au desfășurat anumite evenimente”.

Echipa din spatele proiectului își propune să educe oamenii, atât pe cei din Ucraina, cât și pe cei din alte țări, cu privire la evenimentele care au rămas în istorie drept o pată sângeroasă cu puțin timp în urmă. Dacă vrei să îți faci o idee despre cum va arăta proiectul VR, poți arunca o privire la trailerul de mai jos:

Citește și: