03 dec. 2018 | 17:30

Rețelele sociale, benefice pentru adolescenți: studiul care le contrazice pe toate de până acum

ACTUALITATE
Rețelele sociale, benefice pentru adolescenți: studiul care le contrazice pe toate de până acum

Am întâlnit o grămadă de statistici care ne arată că timpul generos petrecut de tineri pe rețelele sociale nu este benefic pentru sănătatea lor mintală. Un nou studiu însă, încearcă să ateste contrariul.

Cel mai recent studiu al celor de la Pew Research Center a căutat să demonstreze cu statistici clare modul în care rețelele sociale facilitează dezvoltare emoțională sănătoasă a tinerilor. La prima vedere, adolescenții simt o presiune constantă să posteze pentru a genera interes și a aduna like-uri și comentarii sau pentru a-și îmbunătăți imaginea în fața publicului. În același timp, sunt copleșiți de drama constantă din online și volumul titanic de comentarii negative și ură manifestată pe o varietate mare de subiecte.

În contrast însă cu elementele negative de mai sus, mulți adolescenți sunt foarte încântați de părțile bune ale timpului petrecut pe rețele sociale. Pentru a ajunge la beneficiile platformelor online, cei de la Pew Research Center au chestionat 743 de tineri cu vârste între 13 și 17 ani între 7 martie și 10 aprilie 2018.

Dintre ei, 80% au afirmat că rețele sociale i-au ajutat să să se simtă mai apropiați de prieteni. Aproape 70% au fost încântați în legătură cu faptul că platforme precum Facebook, Instagram sau Twitter au facilitat interacțiunea cu un grup mai diversificat de persoane. În plus, din online și-au luat suportul moral în perioade dificile din viața lor.

Nu mai puțin de 66% au afirmat că rețelele sociale i-au ajutat să-și manifeste suportul pentru diverse cauze și subiecte importante pentru ei. În mod surprinzător, 68% dintre cei chestionați au spus că platformele online de socializare i-au ajutat să se simtă mai acceptați.

Partea îmbucurătoare este că, deși au fost încântați de Facebook, Instagram sau Twitter, doar 37% dintre tineri au clasificat rețelele sociale ca fiind o sursă de informare de încredere. Doar șapte procente dintre adolescenții intervievați au spus că platformele cu pricina te ajută enorm să te informezi, când vine vorba de știri.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele