Reclamele online au ajuns să-ți exploateze activitatea din jocuri video

Reclamele online au ajuns să-ți exploateze activitatea din jocuri video

Dacă nu aveai parte de suficient de multe reclame personalizate în fiecare colț al internetului, un nou scandal ne atrage atenția asupra unui scenariu supărător. Aparent, mai multe jocuri video includ o aplicație care îți monitorizează activitatea în scopuri de marketing.

Conform unei discuții foarte elaborate pe Reddit, există un număr foarte mare de dovezi clare care atestă faptul că diverse jocuri video vin la pachet cu un spyware care te monitorizează. Aplicația cu pricina nu îți strică sistemul și nu îți face mai mult rău decât Facebook sau Google, dar este un pic frustrant faptul că este servită cu un joc video pe care l-ai cumpărat contra cost.

Aplicația ce pare să se comporte ca un spyware este intitulată Red Shell și vine la pachet cu jocuri foarte populare precum Civilization VI, Elder Scolls Online, Kerbal Space Program, Hunt: Showdown sau Warhammer: Vermentide II. Creatorii Red Shell analizează activitatea ta online și încearcă să afle dacă achiziția ta a unui joc video a fost rezultatul interacțiunii cu o campanie publicitară pe care ai văzut-o pe internet.

Cu alte cuvinte, vrea să știe dacă un banner a fost suficient de eficient încât să te convingă să-ți cumperi cel mai nou Civilization.

Creatorii instrumentului de marketing sunt foarte încântați de performanța micuțului instrument software. Dacă te uiți pe site-ul oficial Red Shell, aplicația respectivă îți oferă o acuratețe de 98% a datelor oferite. ”Toate datele pe care le colectăm sunt ale tale. Le folosim doar pentru atribuire. Nu agregăm, nu distribuim și nu nu vindem date. Nu colectăm nici o informație personală despre jucători tăi. Colectăm și stocăm informații despre browserele și computerele lor doar în scopul atribuirii.”

Având în vedere limbajul folosit de creatorii Red Shell pentru a-ți vinde programul respectiv, este evident că zona în care activează este una destul de gri.

În orice caz, problema de imagine este una destul de gravă și mai mulți dezvoltatori ai unor jocuri importante au încetat contractul cu echipa din spatele Red Shell. În total, a fost vorba de peste 50 de jocuri care au folosit în trecut sau utilizează în prezent Red Shell. Pentru a înțelege mai multe despre mecanismul din spatele acestui spyware, ar fi bine să arunci o privire pe clipul de mai sus.