RCS-RDS, UPC sau Telekom: cine oferă cel mai rapid net din România

RCS-RDS, UPC sau Telekom: cine oferă cel mai rapid net din România
Sursa foto: Răzvan Băltărețu/PLAYTECH

RCS-RDS și UPC sunt companiile recunoscute pentru internetul fix. Mai există și Telekom, și alte două companii, iar un top e necesar ca să știi ce alegi.

RCS-RDS a fost prima companie din România care să ofere internet fix la 1 Gbps. Pe de altă parte, Telekom oferă atât servicii mobile, cât și servicii fixe și are o prezență mai bună pe piață în fața Digi Mobil, furnizorul de servicii mobile al RCS-RDS. Topul ANCOM pentru a doua jumătate a lui 2017 îți arată cine oferă cel mai rapid internet fix.

Sunt mai multe moduri în care poți afla ce viteză ai la internet, de la SpeedTest la soluția locală Netograf. Cea din urmă e folosită de ANCOM pentru a-ți arăta cine vinde cel mai rapid internet. Pe lângă RCS-RDS, UPC și Telekom în cursa internetului fix mai există Nextgen Communications și Digital Cable Systems. Cel din urmă este cunoscut și pentru operatorul AKTA, care a anunțat în august 2017 că intră pe piața locală de servicii mobile.

RCS-RDS vs. UPC: cine îți vinde cel mai rapid internet fix

Testele efectuate pe Netograf, atât pentru internet mobil de la Orange sau Digi Mobil, cât și pentru internet fix de la RCS-RDS sau Telekom, arată cum au stat lucrurile în ultimele șase luni din 2017. Utilizatorii români au experimentat viteze de download în creștere cu 5,5% la nivel național. Viteza medie de upload pentru serviciile fixe rămâne aproximativ constantă la 92,77 Mbps.

În topul ANCOM, RCS-RDS conduce cu o viteză medie de download de 132,6 Mbps și upload de 125,51 Mbps. Urmează UPC la download cu 120,66 Mbps, dar pierde masiv la upload: 13,88 Mbps. O surpriză e că Nextgen Communications atinge upload de 93,11 Mbps cu download la 80,56 Mbps.

Trebuie menționat că NextGen Communications e deținută de Deutsche Telekom și controlată de Telekom.

Cum se descurcă Telekom pe internet mobil și fix

Telekom pare că are un loc bun, al treilea, după Orange și Vodafone când vine vorba de internet mobil. Pe conexiuni fixe, este după RCS-RDS și UPC. Oferă download la 70,27 Mbps și upload la 58,25 Mbps. Cât despre vitezele mobile, atinge viteza medie de download de 21,72 Mbps și upload de 10,81 Mbps.

Conform ANCOM, statisticile despre vitezele la internet în rețelele RCS-RDS, UPC sau Telekom au fost generate de Netograf.ro pe baza unui număr de peste 273.000 de teste efectuate de utilizatori în anul 2017. Au fost validate și utilizate în procesul de generare a statisticilor. Dintre acestea, peste 138.000 de teste au fost efectuate pe parcursul celui de-al doilea semestru.

Netograf.ro testează calitatea conexiunii între echipamentul terminal al utilizatorului final și un server de test conectat la nodurile naționale publice de tip internet interexchange.

Sursa: ANCOM