Cum ar putea fi tratată și vindecată răceala în următorii 10 ani

Cum ar putea fi tratată și vindecată răceala în următorii 10 ani
Sursa foto: The Pembrokeshire Herald

Răcelile, așa cum le știm, sunt o mare pacoste, mai ales pentru cei care au sistemul imunitar slăbit și pe care o astfel de afecțiune îi poate ține la pat zile bune. Dar ar putea fi vindecate.

Termenul de răceală obișnuită înglobează o varietate de infecții virale care cauzează simptome precum durere de gât, de cap, tuse și strănut. Cel mai comun tip de răceală este rinovirusul, care este vinovat pentru aproximativ 50% din infecții.

Problema este că rinovirusul nu este doar un singur organism. În prezent, există peste 160 de tulpini diferite ale acestuia și aici apare marea dificultate – este dificil să faci un vaccin sau un antiviral care să acopere toate tipurile de tulpini.

Oamenii de știință lucrează la un tratament eficient, iar studiile arată că cercetătorii se apropie tot mai tare de descoperirea acestuia. Unele grupuri încearcă să manipuleze proteinele din interiorul celulelor gazdă, deoarece sunt vitale pentru replicarea virusului.

Cercetători de la Imperial College din Londra vin cu o altă abordare. Ei lucrează la un compus sintetic care vizează enzimele din celulele pe care virusul le infectează, numite NMT1 și NMT2.

O altă echipă din Canada urmărește inhibarea unei alte clase de enzime – PI4KB – care sunt, de asemenea, necesare pentru replicarea virusului.

Pe lângă proteine și enzime, cercetătorii au început recent să se uite și la alte cauze ale problemei. O altă echipă crede că a găsit o abordare mai eficientă decât cele deja existente și lucrează la o familie de molecule cunoscute sub denumirea de peptide. Acestea joacă un rol important în sistemul tău imunitar.

Cercetătorii spun că peptidele pot ucide o gamă largă de bacterii, ciuperci și virusuri. Studiile arată că o peptidă găsită în sistemul imunitar uman – cathelicidin – este incredibil de eficace în uciderea virusului gripal.

De asemenea, cercetătorii spun că investigațiile lor au arătat că acest tip de peptidă reușește să omoare și rinovirusul, ceea ce face studiul și mai relevant.

În continuare, oamenii de știință vor să modifice aceste peptide și să le facă atât de stabile încât să poată lupta și împotriva altor tulpini de virus, nu numai contra rinovirusului și a gripei.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: