De ce bărbații sunt mai sensibili la răceală decât femeile

De ce bărbații sunt mai sensibili la răceală decât femeile

Dacă vei mai auzi vreun bărbat care se plânge de unele simptome ar trebui să-l crezi pe cuvânt și să nu te gândești că exagerează. Cel puțin așa spune un studiu.

Când un bărbat se plânge de simptome de răceală sau gripă, este posibil ca femeile să nu-și imagineze prin ce trece. Potrivit unui studiu, bărbații au simptome de răceală sau gripă mult mai pronunțate și mai grave după ce au luat un virus respirator. Studiul a fost publicat într-o ediție specială de Crăciun a revistei The BMJ, ca să atragă atenția că bărbații nu se plâng și trăiesc cu adevărat simptomele. Mă rog, acum n-ar trebui să-i lingușești că nu sunt pe moarte.

Oamenii pot exagera simptomele unei boli minore, ca o răceală. Deși termenul este folosit uzual, nu există nicio explicație științifică care să spună că termenul este folosit în mod adecvat sau că este corect. Asta este o altă problemă. Kyle Sue, profesor asistent la Universitatea din Newfoundland, Canada, a găsit dovezi că bărbații pot avea imunitatea mai slabă atunci când au contact cu un virus care cauzează gripă sau răceală.

De exemplu, un studiu din 2008 a constatat că femeile au avut un răspuns imun mai puternic la vaccinul antigripal, ceea ce înseamnă că au produs niveluri mai ridicate de anticorpi, comparativ cu bărbații. Alte studii din Hong Kong și Statele Unite au constatat că, în comparație cu femeile, bărbații sunt internați mai des în spitale din cauza unor simptome de gripă și răceală. În plus, rata mortalității din cauza gripei este mult mai mare la bărbați.

Încă nu este clar de ce sexul masculin este mai slab în fața virusurilor respiratorii, dar hormonii ar putea juca un rol important în acest sens. De exemplu, hormonul feminin estrogen oferă un efect de protecție împotriva multor virusuri. Spre exemplu, într-un studiu din 2016, cercetătorii au expus celulele nazale masculine și feminine la estrogen, într-un vas de laborator și apoi au infectat celulele cu virusul gripei. S-a descoperit că estrogenul a redus nivelurile de gripă în celulele sexului feminin, dar nu și a celor masculin.

Cu toate acestea, este nevoie de mai multe studii, deoarece acestea nu au luat în considerare factori ca fumatul. Este știut că acest obicei afectează sănătatea generală a oamenilor și capacitatea lor de a răspunde la virușii răcelii și griei

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: