Cum afli câți oameni sunt la proteste în București

Cum afli câți oameni sunt la proteste în București

În urma protestelor pașnice din București și din țară, au apărut tot soiul de estimări cu privire la numărul de protestatari.

HotNews a spus că la protest au participat 70.000 de persoane, Digi24 60.000, Libertatea 30.000, iar Evenimentul Zilei 25.000. Estimările variază extrem de mult, iar acest lucru nu poate să nu ne ridice semne de întrebare. Au apărut și pseudo-teorii ale conspirației cu privire la acest lucru.

De exemplu, preotul Chris Terhes, preşedintele Romanian Community Coalition şi al Asociaţiei Românilor Greco-Catolici din SUA, a încercat să găsească o formulă de calcul care să arate numărul real al protestatarilor. El a scris pe contul său de Facebook: „La momentul de varf al protestului din data de 20 ianuarie din Bucuresti, in Piata Constitutiei au fost maxim 15.000 de persoane.”

O asemenea isterie legată de numărul de protestatari a fost iscată și anul trecut, în urma protestelor din Piața Victoriei. Am încercat și atunci să lămurim problema și raționamentul rămâne același.

[readmore]

Dacă te-ai săturat de estimările altora, poți încerca să calculezi chiar tu un număr aproximativ al protestatarilor, pentru a nu te simți tras pe sfoară.

Site-ul Daft Logic îți oferă posibilitatea să cauți o anumită locație pe hărțile Google, să selectezi suprafața care te interesează și să îi afli aria. Astfel, dacă selectezi suprafața Pieței Constituției (cu tot cu benzile de circulație ale Bulevardului Libertății), precum și o parte din Bulevardul Unirii (până aproape de Mega Image, unde se oprea mulțimea de proprietari), vei obține o arie de aproximativ 28.000 metri pătrați.

Harta piata constitutiei proteste
O suprafață aproximativă pentru Piața Constituției și zona prin care protestatarii au plecat.

 

Dacă ținem cont că piața nu era ocupată în totalitate, din cauza bălților de apă, dar și că trotuarele erau pline, avem circa două-trei persoane pe un metru pătrat. Un calcul rapid ne arată că numărul minim de protestatari ar fi de 56.000, iar cel maxim de 84.000. Dacă ținem cont și că mulți oameni plecau, dar cel puțin la fel de mulți veneau, cel mai probabil am avut de a face cu o mulțime de aproximativ 60.000 de oameni.

Dacă nu ești mulțumit de aceste estimări și crezi că s-au strecurat greșeli în calculul ariei sau al numărului de oameni pe metru pătrat, poți să îți încerci și tu norocul.

O suprafață estimativă pentru marșul de la proteste. O mențiune aici însă: în marș, numărul de protestatari per metru pătrat scade până la unul, aproximativ, dacă nu mai puțin în unele zone.
Citește și: