20 ian. 2018 | 21:26

Proteste în România: câteva zeci de mii de protestatari în Capitală

ACTUALITATE
Proteste în România: câteva zeci de mii de protestatari în Capitală

De la câteva sute la zeci de mii de români, mobilizarea pentru proteste s-a făcut pe Facebook. Cel mai activ weekend cu proteste vine după numirea celui de-al treilea premier PSD din actualul mandat parlamentar.


ACTUALIZARE 21.10 Aproximativ 60.000 de oameni se îndreaptă sau au ajuns în Piața Constituției, conform celor mai optimiste estimări. Alte estimări indică spre 30-35.000 de protestatari în București.

Primii protestatari din fața Palatului Parlamentului au aprins lanterne telefoanelor și au intonat imnul. Au recreat astfel cel mai cunoscut moment de la protestele din iarna lui 2017. Marșul a început din Piața Universității. Numărul total al protestarilor din România pe 20 ianuarie s-a apropiat de 80.000 (estimări). Au fost câteva proteste și în diaspora.

ACTUALIZARE 20.30 Protestatarii au ajuns în fața Palatului Parlamentului. La Palatul Parlamentului, cei prezenţi ar urma să facă un live pe Facebook, de pe telefon, cu lanterna aprinsă, în timp ce este intonat Imnul de Stat al României.

proteste Bucuresti

Foto: Dan Dragomir (Computerblog.ro)

ACTUALIZARE 19.30 În mai puțin de două ore de la începerea protestelor, circa 20.000 de oameni (estimări) au ajuns în Piața Universității. La Alexandria au ieșit în stradă mai puțin de 10 persoane. În alte orașe din provincie au ieșit protestatari în număr de sute și mii. Au ieșit români la proteste și în alte orașe din Europa. În Capitală, au fost și incidente, când câţiva suporteri din galerii au folosit petarde.

ACTUALIZARE 19.00 În Capitală, condițiile meteo nu sunt foarte bune, ninge, bate vântul, dar asta n-a oprit circa 15.000 de oameni (estimări) să vină la proteste. Jandarmi călare și-au făcut, de asemenea, apariția. Protestele nu sunt însă doar în București, ci în numeroase orașe din România, printre care Cluj, Timișoara sau Iași.

Proteste Bucuresti

Foto: Dan Dragomir (Computerblog.ro)

ACTUALIZARE 18.45 A fost momentul primelor incidente între jandarmi şi protestatari, în Piaţa Universităţii. De la câteva îmbrânceli s-a ajuns la răspândirea zvonului că participanții la proteste nu sunt lăsaţi de către jandarmi să iasă din pasaj. S-a dovedit o informație falsă. Totuși, de la ora 18 s-au adunat cam o mie de oameni în piață. În circa 30 de minute, numărul a ajuns la 7.000 (estimări). Erau așteptați oameni din provincie, suporteri din galerii de fotbal și studenți.

La aproximativ jumătate de oră după ce oamenii s-au strâns în piață, au trecut de gardurile jandarmilor.


Pe 18 ianuarie s-a împlinit un an de când mii de oameni din România ies în stradă. Imaginile cu sute de mii de lumini ale telefoanelor aprinse au făcut înconjurul lumii în iarna precedentă. Despre protestele din București au scris și jurnaliști din Europa, dar și din America și alte regiuni. Acum, după mai bine de 365 de zile petrecute în stradă, a fost lansat un nou ape la proteste.

În seara de 20 ianuarie sunt așteptați la proteste zeci de mii de români. Obiectivul principal: lupta împotriva modificării legilor justiției, a Codului penal și a Codului fiscal. În plan mai mare: oprirea PSD de la alte abuzuri.

Sâmbătă, 20 ianuarie, începând cu ora 18, Piața Universității va găzdui un alt val de proteste în București, de amploare, sau cel puțin așa se așteaptă a fi, după ce mass media și rețelele sociale au promovat evenimentul. Toată țara este chemată în Capitală să se alăture evenimentului, care are un nume pe măsură: ”Toate drumurile duc la București. «Revoluția» generației noastre”.

Traseul este schimbat pe alocuri. Întâlnirea se va da în Piața Universității, de unde se va pleca în pas de marș spre Piața Victoriei, apoi către Parlament. În plus, protestatarii vor trece și pe la instituțiile considerate aservite majorității parlamentare, ca Avocatul Poporului, CCR sau CNA.

La fel ca anul trecut, Clujul este orașul care s-a mobilizat imediat și este așteptat să se alăture bucureștenilor și nu numai. Un grup de protestatari din Cluj a parcurs pe jos drumul spre Capitală, care a durat mai mult de șapte zile. Tot Facebook-ul este cel care promovează mișcarea inițiată de grupurile civice Corupția ucide, Insistăm, Inițiativa România, Contract România și altele.

Proteste în București tot au mai fost și, la cum se văd lucrurile, vor mai fi. Unul a avut loc chiar miercuri, când mai multe persoane au mers în fața Palatului Cotroceni pentru a condamna decizia președintelui Klaus Iohannis, după ce acesta a desemnat al treilea premier PSD, Vasilica-Viorica Dăncilă.

Fotografii de Dan Dragomir