Protest în București: Kovesi, “adusă” în piață, protestatari ridicați de jandarmi [VIDEO LIVE]

Protest în București: Kovesi, “adusă” în piață, protestatari ridicați de jandarmi [VIDEO LIVE]

București, în Piața Victoriei, a redevenit kilometrul zero pentru protest. Demersul PSD și ALDE de-a modifica legea a scos oamenii în stradă.

Update: 22:00

Kovesi a fost în piață sub forma unui tablou. Totodată, a rămas valabil ritualul cu lanternele telefoanelor aprinse după ora 21.

Update 21:50

După ora 21, Două persoane au fost ridicate de jandarmi şi sancţionate cu amenzi în valoare totală de 4.500 de lei. Acuza care le e adusă e instigare la acţiuni violente cu intenţia de tulburare a adunării publice. În timpul acestui protest a fost și un moment ciudat. Au fost citite în piață nume de companii care își fac reclamă la România TV și Antena 3.

Pe 20 iunie, oamenii au ieșit la protest în Piața Victoriei. La ora 19.30 numărul celor prezenți a trecut de-o mie de oameni. Traficul în zonă a fost blocat, iar participanții la protest s-au îmbrâncit cu jandarmii. Principala nemulţumire a protestatarilor este modificarea codului de procedură penală. Sibiu și Cluj sunt alte două orașe în care se derulează proteste.


Îmbrâncelile celor prezenți la protest cu jandarmii au survenit când participanții au vrut să treacă de zona delimitată de forțele de ordine. Unele dintre persoane implicate în aceste incidente au fost reținute.

Evenimentul de protest a fost organizat, ca până acum, pe Facebook. O parte din textul care a fost folosit pentru a comunica acest protest e aceasta: „Pe 20 IUNIE, incepand cu ora 14:00, haideti in fata Guvernului Romaniei pentru a da un semnal de alarma fata de ceea ce pregateste PSD-ul: SUSPENDAREA Presedintelui Klaus Iohannis! Este imperios necesar ca pe 20 iunie sa fim la Parlament, pentru ca este foarte probabil sa il suspende pe Presedinte!”.

Parlamentarii au adoptat noul cod de procedură penală pe 18 iunie după ora 22. Toată lumea a protestat față de aceste măsuri și a spus că nu vrea așa ceva, dar deputații și senatorii PSD și ALDE au făcut tot ce au vrut. Pe internet, românii s-au revoltat. Și-au amintit astfel de OUG 13 dată de guvernul condus de Sorin Grindeanu în ianuarie 2017.

Codul de procedură penală a fost votat cu 175 de voturi „pentru” și doar 78 de voturi „contra” (pentru că din cei 108 membri ai opoziției, doar 78 au fost prezenți), Codul a primit avizul din partea Comisiei Iordache. Acum fie ajunge la Iohannis pentru promulgare, fie va fi adoptat prin ordonanță de urgență. Poți vedea câteva reacții ale românilor aici.

Este luată în calcul și strategia parlamentarilor de a-l suspenda pe Iohannis. Votul ar fi fost planificat pentru 20 iunie la ora 14. Încă nu s-a întâmplat asta.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: